مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

1,095
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

233
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

اثرات شوری بر ارقام نخود در مرحله هتروتروف

صفحات

 صفحه شروع 97 | صفحه پایان 108

کلیدواژه

CaQ4
NaQ4
K.Q4

چکیده

 به منظور مقایسه واکنشهای ارقام تیپ دسی و کابلی نخود به شوری در مرحله هتروتروف, در سال 1379, آزمایشی در گلخانه دانشگاه تبریز انجام شد. در این بررسی, 40 بذر از هر یک از ارقام جم, هاشم (کابلی), کاکا و پیروز(دسی) انتخاب و به مدت 8 روز در گلدانهای حاوی خاک با شوریهای 0.9 (شاهد), 2.6 و 4.9 دسی زیمنس بر متر رویانده شدند. فاکتورهای آزمایش شامل ارقام و سطوح شوری بودند که به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی ترکیب شدند. در این بررسی, صفات درصد آب, غلظت سدیم, پتاسیم, کلسیم و نسبت پتاسیم به سدیم در ریشه چه و ساقه چه, و وزن خشک گیاهچه مورد سنجش قرار گرفتند. نتایج نشان داد که در سطح دوم شوری, ارقام تیپ کابلی در مقایسه با ارقام تیپ دیگر از غلظت پتاسیم و کلسیم کمتر و همچنین نسبت K.Na و وزن خشک گیاهچه پایین تر و در مقابل, از غلظت بیشتر سدیم در ریشه چه و ساقه چه برخوردار بودند. براساس وزن خشک گیاهچه, ارقام تیپ دسی نسبت به دو رقم تیپ دیگر تحمل شوری بالاتری را نشان دادند که لازم است بیشتر مورد توجه متخصصان اصلاح نباتات قرار گیرد. برخلاف شرایط تنش, در شرایط فاقد تنش, بیشتر بودن غلظت پتاسیم و کلسیم در ریشه چه و یا ساقه چه نمی تواند معیار برتری ارقام مورد بررسی در نظر گرفته شود, زیرا بین این صفات با وزن خشک گیاهچه رابطه معنی داری بدست نیامد. در تجزیه کلاستر ارقام بر اساس 11 صفت در وضعیت وجود تنش شدید شوری, دو کلاستر حاصل شد. در کلاستر اول, ارقام تیپ دسی و در کلاستر دوم ارقام تیپ دیگر قرار داشتند. در وضعیت عدم وجود تنش شوری, ارقام تیپ کابلی, کاکا و پیروز سه کلاستر جداگانه را به خود اختصاص دادند. به لحاظ وجود رابطه مثبت و معنی دار بین وزن خشک گیاهچه و غلظت عناصر پتاسیم و کلسیم در شرایط تنش شدید شوری, به نظر می رسد که شاید بتوان از این صفات به عنوان شاخص های گزینش ارقام متحمل به شوری استفاده نمود. شایان ذکر است که برای حصول اطمینان از این امر لازم است که در آزمایشات تکمیلی, وراثت پذیری این صفات نیز تعیین گردد.

چندرسانه ای

  • ثبت نشده است.
  • استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    قلی پور، منوچهر، رحیم زاده خویی، فرخ، مقدم، محمد، و قاسمی گلعذانی، کاظم. (1382). اثرات شوری بر ارقام نخود در مرحله هتروتروف. علوم کشاورزی و منابع طبیعی، 10(4)، 97-108. SID. https://sid.ir/paper/9536/fa

    Vancouver: کپی

    قلی پور منوچهر، رحیم زاده خویی فرخ، مقدم محمد، قاسمی گلعذانی کاظم. اثرات شوری بر ارقام نخود در مرحله هتروتروف. علوم کشاورزی و منابع طبیعی[Internet]. 1382؛10(4):97-108. Available from: https://sid.ir/paper/9536/fa

    IEEE: کپی

    منوچهر قلی پور، فرخ رحیم زاده خویی، محمد مقدم، و کاظم قاسمی گلعذانی، “اثرات شوری بر ارقام نخود در مرحله هتروتروف،” علوم کشاورزی و منابع طبیعی، vol. 10، no. 4، pp. 97–108، 1382، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/9536/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button