مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

656
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

130
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

بررسی تنوع ترکیب های اسانس در افراد جمعیت های مختلف گیاه دارویی مورخوش (Zhumeria majdae Rech. f. & Wendelbo)

صفحات

 صفحه شروع 483 | صفحه پایان 500

کلیدواژه

مورخوش (Zhumeria majdae Rech.f.& Wendelbo) Q2

چکیده

 گیاه مورخوش (Zhumeria majdae Rech. f. & Wendelbo), گونه ای دارویی, انحصاری و در معرض انقراض است که از ارتفاع 520 تا 1450 متر از سطح دریا در شیب های بسیار تند صخره ها و کوهستان ها در جنوب کشور پراکنش دارد. این گونه در درمان ناراحتی های گوارشی مانند اسهال, نفخ, دل درد و ترشی معده, سوزش معده و سرماخوردگی کاربرد دارد و برگ تازه له شده برای بهبود سردرد و التیام زخم و همچنین به عنوان خنکی مصرف می شود. به منظور بررسی تنوع اسانس در افراد جمعیت های گونه, اندام های هوایی پنج فرد (بوته) در مرحله گلدهی از یازده رویشگاه آن در استان هرمزگان جمع آوری و به روش تقطیر با آب توسط دستگاه طرح کلونجر طبق فارماکوپه بریتانیا برای مدت سه ساعت اسانس گیری شد. ترکیب های شیمیایی اسانس ها با استفاده از دستگاه های گاز کروماتوگرافی (GC) و گاز کروماتوگرافی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) شناسایی شدند. بازده خشک اسانس, هم در رویشگاه های مختلف و هم در افراد مختلف یک رویشگاه متفاوت بود. بیشترین بازده خشک اسانس در منطقه آبماه با میانگین 9/5% و کمترین آن در منطقه سیرمند با میانگین 9/1% بود. همچنین بیشترین بازده خشک اسانس در فرد دوم از منطقه آبماه با 9/7% و کمترین آن در فرد سوم در منطقه سیرمند با 9/0% بود. تعداد 25 ترکیب شیمیایی در اسانس برگ گیاه مورخوش در مرحله گلدهی در افراد مختلف رویشگاه های متفاوت شناسایی شد. مقایسه افراد داخل یک جمعیت نشان داد که افراد یک جمعیت در داشتن ترکیب های شیمیایی تنوع نشان می دهند. از میان ترکیب های شیمیایی موجود در اسانس 55 فرد مورد مطالعه, ترکیب های لینالول (8/71%-4/42%), کامفور (9/40%-2/17%), نرول (7/5%-4/0%) و بورنئول (9/4%-9/0%) به طور گسترده تنوع نشان دادند. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده های شیمیایی با نرم افزار PCA نشان داد که افراد جمعیت های مختلف گونه مورخوش در دو گروه قرار می گیرند. در گروه اول 12 فرد که درصد دو ترکیب اصلی لینالول و کامفور به هم نزدیک بود قرار گرفتند و 43 فرد بعدی در گروه دوم که درصد دو ترکیب اصلی یادشده از هم دور بود قرار گرفتند.

چندرسانه ای

  • ثبت نشده است.
  • استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    سلطانی پور، محمدامین، حسام زاده حجازی، سیدمحسن، جنوبی، پریسا، و میرزا، مهدی. (1395). بررسی تنوع ترکیب های اسانس در افراد جمعیت های مختلف گیاه دارویی مورخوش (Zhumeria majdae Rech. f. & Wendelbo). تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، 32(3 (پیاپی 77) )، 483-500. SID. https://sid.ir/paper/105212/fa

    Vancouver: کپی

    سلطانی پور محمدامین، حسام زاده حجازی سیدمحسن، جنوبی پریسا، میرزا مهدی. بررسی تنوع ترکیب های اسانس در افراد جمعیت های مختلف گیاه دارویی مورخوش (Zhumeria majdae Rech. f. & Wendelbo). تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران[Internet]. 1395؛32(3 (پیاپی 77) ):483-500. Available from: https://sid.ir/paper/105212/fa

    IEEE: کپی

    محمدامین سلطانی پور، سیدمحسن حسام زاده حجازی، پریسا جنوبی، و مهدی میرزا، “بررسی تنوع ترکیب های اسانس در افراد جمعیت های مختلف گیاه دارویی مورخوش (Zhumeria majdae Rech. f. & Wendelbo)،” تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، vol. 32، no. 3 (پیاپی 77) ، pp. 483–500، 1395، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/105212/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button