مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

2,707
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

352
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

1

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

بررسی علل شور شدن آب و خاک در دشت گنبد - آلاگل

صفحات

 صفحه شروع 169 | صفحه پایان 182

چکیده

 شوری حدود 10% اراضی جهان را در برگرفته است و سرعت تخریب خاک در اثر فرایند شور شدن سه هکتار در دقیقه گزارش شده است. حدود 34% از خاکهای قاره آسیا متاثر از املاح است. کشور ایران با توجه به موقعیت خاص جغرافیایی و شرایط آب و هوایی خشک و نیمه خشک از نظر توسعه شوری در رتبه پنجم آسیا قرار دارد. بدلیل خشکسالی ها و کمبود آب در سنوات اخیر موضوع شورشدن در کشور به صورت جدی مورد توجه قرار گرفته است. جهت نشان داد علل شوری منطقه گنبد- آلاگل بعنوان مطالعه موردی انتخاب گردید. این منطقه در طول جغرافیایی 20 54 تا 10 55 و عرض جغرافیایی 37 تا 40 37 قرار دارد, متوسط شیب و ارتفاع منطقه به ترتیب 1.6% و 18 متر بوده و متوسط بارندگی سالانه آن 314 میلیمتر, میانگین دمای سالانه آن 17.5, میانگین تبخیر 1659 میلیمتر می باشد و مساحتی در حدود 1856.4 کیلومتر مربع دارد. اطلاعات مربوط به آب در دو بخش آبهای سطحی و زیرزمینی جمع آوری گردید و از سفره سطحی نمونه برداری شد و همچنین جهت مطالعه خاک اقدام به حفر پروفیل در اعماق مختلف (50- 0, 100- 50, 150- 100 سانتیمتر) در هر سری خاکشناسی گردید. در نهایت با استفاده از اطلاعات موجود, نقشه زمین شناسی, توپوگرافی, عکسهای هوایی, اطلاعات مربوط به تجزیه و تحلیل نمونه های آب و خاک علل و روند شور شدن آب و خاک مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است. نتایج حاصله نشان داد که هم عوامل طبیعی و هم عوامل انسانی در این امر مؤثر بوده است. در بحث عوامل طبیعی معیارهای نظیر رسوبگذاری دریای خزر در گذشته, سازندهای مختلف زمین شناسی, توپوگرافی, شیب کم منطقه, بالابودن سطح ایستایی آب, قلت بارندگی, تبخیر بالا و وزش باد که سبب انتقال نمک می شود موثر بوده است و در بین عوامل انسانی تأثیرگذار معیارهای نظیر سیستم نامناسب آبیاری, جاده سازی و ورود فاضلاب را می توان نام برد. اما در ارتباط با بررسی روند شورشدن مطالعات خاک نشان داد که طی یک دوره 28 ساله حدود 2.4% خاکهای سطح منطقه از خاک کم شور (mmho/cm 4-8: EC) به خاکهای لب شور (mmho/cm 8-15 EC) و 23.5% خاکها از حالت کم شور (mmho/cm 4-8: EC) و لب شور (mmho/cm 8-15: EC) به خاکهای کاملا شور (mmho/cm 15: EC) تبدیل شده اند. تغییرات در آب زیرزمینی سفره سطحی طی یک دوره 9 ساله نشان داد که مقادیر EC در 72.7% پیزومترها افزایش یافته و در 27.3% دیگر کاهش داشته است, همچنین 68.75% پیزومترها افت سطح آب و 31.25% دیگر افزایش سطح آب را داشته اند.

چندرسانه ای

  • ثبت نشده است.
  • استنادها

    ارجاعات

    استناددهی

    APA: کپی

    زهتابیان، غلامرضا، و سرابیان، لیلی. (1383). بررسی علل شور شدن آب و خاک در دشت گنبد - آلاگل. بیابان، 9(2)، 169-182. SID. https://sid.ir/paper/5366/fa

    Vancouver: کپی

    زهتابیان غلامرضا، سرابیان لیلی. بررسی علل شور شدن آب و خاک در دشت گنبد - آلاگل. بیابان[Internet]. 1383؛9(2):169-182. Available from: https://sid.ir/paper/5366/fa

    IEEE: کپی

    غلامرضا زهتابیان، و لیلی سرابیان، “بررسی علل شور شدن آب و خاک در دشت گنبد - آلاگل،” بیابان، vol. 9، no. 2، pp. 169–182، 1383، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/5366/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button