مقدمه: عصاره چاي سبز حاوي تركيبات پليفنولي و تاننها بوده كه براي درمان زخمها موثر ميباشد.
روشها: برگهاي چاي سبز در 40 درجه سانتيگراد و با استفاده از پنهاي دارويي خشك گرديدند. پودر چاي سبز (100گرم، 5مش) به كمك يك فريز دراير و با خشك كردن عصاره آبي استخراج شده (1:1+10 گرم گليسيرين) در سرما و خلا تهيه گرديد. حضور و ميزان موجود تاننها (ماده موثره) با استفاده از روش فولين-دنيس تعيين مقدار شد. دو فرمولاسيون كرم 5 و 10 درصد از پودر چاي سبز حاصل بهمراه ساير مواد جنبي لازم در يك پايه آبدوست (USP) تهيه گرديد. مشخصات فيزيكوشيميايي فرمولاسيونهاي تهيه شده براي اثبات حضور تانن در فرمولاسيون و حفظ پايداري مورد كنترل قرار گرفت.
نتايج: مقدار تاننها بميزان 6.23±0.19 ميليگرم در هر 100ميليگرم عصاره بدست آمد. فرمولاسيون حاوي 10درصد عصاره چاي سبز پايداري فيزيكي خود را پس از 48 ساعت از دست داد، در حالي كه محصول 5% با امعان نظر بر آزمايشات كنترل كيفي پايداري خوبي از خود نشان داد. پس از 6 ساعت از سپري شدن آزمايش آزادسازي دارو به ترتيب 63.7±0.4 و 7.22±0.005 درصد تانن در محيطهاي گيرنده متشكل از نرمالسالين و محلول هيدروالكل (1:1) آزاد گرديد. روند كينتيكي آزاد شدن دارو تا محدوده 60% آزادسازي، از مدل هيگوچي پيروي نمود (p<0.01).
نتيجه گيري: فرمولاسيون نيمه جامد گياهي عصاره چاي سبز حاوي موادي است كه داراي خواص التيام بخشي بوده كه در مقايسه با فرمولاسيونهاي شيميايي مفيدتر و با عوارض پوستي و سمي كمتر ميباشد.