برای اطلاع از آخرین مقالات علمی و اخبار کرونا(COVID-19) کلیک کنید

مشخصات مقاله

عنوان: 

اندازه گيري آلاينده هاي سرب و کادميوم در کاغذ و مقواي مورد استفاده در بسته بندي مواد غذايي

نوع ارائه: سخنراني
نویسنده: خسروخاور رويا,زمانيان فيروزه,كرمي گلناز,مظاهريون مريم,هادياني محمدرسول,هاشمي جوادي سكينه
 
 
 
عنوان همایش: همايش سم شناسي و مسموميت هاي ايران
نوع همایش:  انجمن هاي علمي
حامی:  انجمن سم شناسی ایران
زمان:  1383دوره 8
 
 
چکیده: 

در صنعت غذا، بسته بندي يک عامل محافظت کننده مواد غذايي از تاثير عوامل محيطي است و يک بسته بندي مناسب مي تواند به حفظ کيفيت و تازگي فرآورده غذايي کمک فراواني نمايد. يکي از انواع بسته بندي هاي مواد غذايي جعبه هاي مقوايي است که معمولا از کاغذهاي باطله و روزنامه ها تهيه مي شوند. به همين جهت هميشه احتمال وجود آلايندهاي مختلف از جمله فلزات سنگين در اين نوع بسته بنديها وجود دارد. به منظور ارزيابي اوليه چنين آلودگي هايي، تعداد 30 نمونه کاغذ مقوايي که براي بسته بندي محصولاتي نظير رشته آش، چاي و شيريني استفاده مي شوند، پس از ارسال به آزمايشگاه کنترل غذا و دارو در پاييز 1382 مورد بررسي قرار گرفتند. نمونه ها به روش (AOAC (1985، پس از سوزاندن و خاکستر شدن دردماي C ْ550، در اسيدنيتريک 1% حل شده و صاف شدند. سپس سرب و کادميوم آنها در 5.4=pH به کمک شلات کننده APDC و توسط حلال آلي بوتيل استات استخراج گرديد و با استفاده از دستگاه طيف سنجي جذب اتمي (A.A.S.) از نوع بدون شعله اندازه گيري شد. نتايج حاصل نشان داد که محدوده آلودگي به سرب در نمونه هاي کاغذ0.0001 - 0.06 mg/dm2  با ميانگين 0.015mg/dm2 و محدوده آلودگي به کادميوم 0 - 0.023 mg/dm2 با ميانگين 0.002mg/dm2  بوده است. صحت روش مورد آزمايش پس از بدست آوردن مقادير بازيافت 92.5% براي سرب و 75% براي کادميوم تاييد گرديد. با در نظر گرفتن حد مجاز شوراي اروپا 0.003mg/dm2) براي سرب و 0.002mg/dm2 براي کادميوم در کاغذ بسته بندي) مشخص مي شود که ميانگين غلظت بدست آمده سرب در نمونه هاي کاغذ بالاتر از حد اين استاندارد است و فراواني نمونه هاي بالاتر از اين حد نيز 67% بدست آمد. همچنين در مورد کادميوم، ميانگين غلظت اندازه گيري شده در نمونه ها، در آستانه حد مجاز شوراي اروپا بوده و فراواني نمونه هاي بالاتر از اين حد 13% تعيين شد. نتايج بدست آمده از اين مطالعه نشان مي دهد که استفاده از کاغذهاي بازيافت شده در بسته بنديهاي مواد غذايي، مي تواند موجب آلودگي اين نوع بسته بندي ها و در نتيجه ورود آلاينده ها به مواد غذايي شود. بنابراين لازم است که نظارت بيشتري در امر توليد اين نوع کاغذها که با بهداشت عمومي در ارتباط هستند صورت گيرد.

 
کلید واژه: 
 
مقالات نشریه ای مرتبط: 
 
مقالات همایشی مرتبط: 
 
 
بازدید یکساله 309  
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی