برای اطلاع از آخرین مقالات علمی و اخبار کرونا(COVID-19) کلیک کنید

مشخصات مقاله

عنوان: 

بررسي اثر پرتودهي گاما بر روي خواص بيولوژيک اسانس استخراج شده از گياه دارويي آويشن شيرازي (zataria multiflora)

نوع ارائه: سخنراني
نویسنده: شاطرلو مريم,فاطمي فائزه*,عصري يونس,بخشي خانيكي غلامرضا
 
 *پژوهشکده کاربرد پرتوها، پژوهشگاه علوم و فنون هسته اي، سازمان انرژي اتمي، تهران، ايران
 
عنوان همایش: همايش ملي گياهان دارويي
نوع همایش:  وزارت علوم، تحقيقات و فناوري
حامی:  پژوهشکده برنج و مرکبات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
زمان:  1389دوره 1
 
 
چکیده: 

امروزه استقبال گسترده عامه مردم از داروهاي گياهي به دليل عوارض خطرناک داروهاي سنتتيک، پژوهشگران را به تلاش در راستاي احياي طب سنتي و شناسايي ترکيبات موثره گياهان دارويي و خواص احتمالي آن ها واداشته است. آويشن شيرازي از آن جمله گياهان دارويي است که خواص آنتي اکسيداني بالايي دارد. با توجه به آلودگي گياهان دارويي از جمله آويشن در ايران، استفاده از فناوري پرتودهي به منظور کاهش بار ميکروبي و افزايش ماندگاري اين گياه دارو موثر خواهد بود. لذا در اين تحقيق براي اولين بار، اثر پرتو گاما بر روي ترکيبات و خواص آنتي اکسيداني اسانس آويشن شيرازي مورد بررسي قرار مي گيرد. بدين منظور، در مرحله اول آويشن شيرازي از منطقه لار شيراز جمع آوري شد. در مرحله دوم گياه بسته بندي و با استفاده از منبع CO60 در دو دز 10 و 25 کيلو گري پرتودهي شدند. در مرحله بعد اسانس ها با استفاده از دستگاه کلونجر استخراج و ترکيبات آن ها توسط تکنيک GC/MS تعيين گرديد. خواص آنتي اکسيداني اسانس آويشن پرتوديده و پرتونديده نيز با استفاده از دو تست Beta-carotene bleaching و DPPH به روش اسپکتروفتومتري تعيين شد. نتايج نشان مي دهند که در اسانس اين گونه از آويشن ايراني، دو ترکيب تيمول با %38.91 و پاراسيمن با %23.18 بالاترين درصد را دارا هستند. همچنين اسانس مذکور داراي خاصيت آنتي اکسيداني موثر (%92) در تست بتا کاروتن بوده و نيز توانايي بالايي در مهار راديکال هاي آزاد (%67) DPPH را دارا مي باشد. پرتودهي گياه آويشن نيز هيچگونه تغييري را در خواص مذکور ايجاد نکرد، بدين صورت که اسانس آويشن پرتودهي شده نيز همچنان داراي ترکيباتي موثر با خواص آنتي اکسيداني قوي مي باشد. اين مطالعه نشان مي دهد که اسانس آويشن شيرازي داراي خاصيت آنتي اکسيداني بالا بوده و پرتودهي باعث از بين رفتن آلودگي شده، بدون اينکه ترکيبات و خواص آنتي اکسيداني گياه تغيير کند.

 
کلید واژه: آويشن شيرازي، اسانس، خاصيت آنتي اکسيداني، پرتودهي
 
مقالات نشریه ای مرتبط: 
 
مقالات همایشی مرتبط: 
 
 
بازدید یکساله 165  
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی