fiogf49gjkf0d
در مقاله حاضر که به روش کتابخانه اي تدوين شده است، نوشدگي(مدرنيته) در انديشه و عمل امام خميني(ره)، از دو منظر مورد بررسي قرار گرفته است. در بخش اول، انديشه ها و گفتارهاي نويني که مختص به خود امام بوده است بررسي شده که مهمترين آن ها عبارت اند از: 1- بازاحياي دو مفهوم استضعاف و استکبار توسط امام. 2- گوشزد کردن خطر اسرائيل براي جهان اسلام. 3- بيان فلسفه حج 4- توضيح مفهوم قوم گرايي و ملي گرايي.
در بخش دوم مقاله، مواضع امام در قبال تمدن جديد مورد بررسي قرار گرفته است. از آن جايي که موضع امام نسبت به تمدن جديد يک موضع پذيرا همراه با نقد و انتخاب است، بنابراين ابتدا معيارهاي نقد و انتخاب امام نسبت به تمدن جديد شناسايي شده است؛ سپس به استخراج آراء امام نسبت به اهداف اين تمدن جديد پرداخته شده که مهم ترين اين اهداف عبارت اند از: 1- دموکراسي. در حوزه دموکراسي امام به عنوان يک متفکر اسلامي، اسلام را موافق با دموکراسي مي داند و خود نيز آن را مي پذيرد؛ اما براي آن دو شرط اساسي را لازم مي داند و آن اين که از يک طرف حکومت بايد بر مبناي قوانين و تعاليم اسلام باشد و از طرف ديگر مورد خواست و تاييد اکثريت مردم باشد. 2- آزادي: آزادي يکي از مفاهيمي است که امروزه مدرنيته بر آن تاکيد دارد. در اين مقاله سعي شده که تعريف نوين مفهوم آزادي(آزادي در حکومت اسلامي، آزادي بيان، آزادي احزاب و آزادي مطبوعات) در انديشه و عمل امام مورد بررسي قرار گيرد. 3- برابري: سومين مفهوم مورد تاکيد مدرنيته، مفهوم برابري است. از نظر امام همه انسان ها اعم از زن و مرد، سياه و سفيد با هم برابرند و ملاک برتري آنان تقوا و پاکي است.
از بررسي آثار امام خميني اين طور استنباط و نتيجه گيري مي شود که ايشان خود را نسبت به تغييرات و پيشرفت هاي صورت گرفته در سراسر دنيا پذيرا نشان مي داد ولي در عين حال منتقد و انتخاب گر بود.