مشخصات مقاله

عنوان: 

آلودگي قارچي و مايكوتوكسيني فلفل قرمز

نوع ارائه: پوستر
نویسنده: سالاري رزيتا*,كاراژيان حجت
 
 *اداره نظارت بر مواد خوراكي و آشاميدني، معاونت غذا و دارو، دانشگاه علوم پزشكي مشهد
 
عنوان همایش: همايش ملي گياهان دارويي
نوع همایش:  وزارت علوم، تحقيقات و فناوري
حامی: پژوهشکده برنج و مرکبات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
زمان:  1389دوره 1
 
 
چکیده: 
fiogf49gjkf0d

در اين تحقيق، وضعيت آلودگي قارچي و مايكوتوكسيني فلفل قرمز خراسان مورد ارزيابي قرار گرفت. بسياري از گياهان دارويي و ادويه ها ماده اوليه مناسبي براي رشد كپك ها بوده و يكي از عمده ترين گروه هاي مواد غذايي مستعد به آلودگي با مايكوتوكسينها به ويژه آفلاتوكسين و اكراتوكسين (قوي ترين و خطرناك ترين سموم قارچي) مي باشند. فلفل قرمز، يكي از عمده ترين گياهان دارويي و ادويه هاي بومي استان خراسان است كه در منطقه داورزن سبزوار كشت داده شده و در اواخر تابستان و اوايل پاييز برداشت مي شود. فلفل داراي انواع ويتامين هاي A، گروه B، C و نياسين است. همچنين داراي املاح کافي همچون کلسيم، فسفر، آهن، سديم و به خصوص پتاسيم نيز مي باشد. ميوه اين گياه به صورت خام، پخته شده، خشك يا در قالب چاشني پودري در صنايع غذايي مصرف مي شود. از فلفل به عنوان دارو براي درمان روماتيسم، سوء هاضمه و ناراحتي هاي اعصاب نيز استفاده مي شود. اين گياه در طي شش چين از سطح مزرعه برداشت شده و خشك مي شود. نمونه برداري در فصل برداشت اين گياه به صورت تصادفي از تمامي چين ها در بسته بندي هاي تميز و استريل صورت گرفت. كليه نمونه ها از لحاظ تعيين فلور قارچي با استفاده از روشهاي كشت (مطابق با استاندارد ملي ايران- شماره 10899)، نوع قارچهاي موجود با استفاده از روشهاي شناسايي ميكروسكوپي (مطابق با استاندارد ملي ايران به شماره 5868) و ميزان مايكوتوكسينهاي حاصله با استفاده از HPLC مطابق با استاندارد ملي ايران به شماره 6872 و 6188) مورد ارزيابي قرار گرفت. قارچها در تمامي نمونه ها مشاهده شدند و ميزان آنها در برخي نمونه ها بسيار بالاتر از حد مجاز استاندارد بود. در بين كپكها، جنسهاي آسپرژيلوس و پني سيليوم نسبت به ساير جنسها بيشتر يافت شدند و نمونه ها عمدتا حاوي آفلاتوكسين B1 و اكراتوكسين A بودند. مي توان نتيجه گرفت كه گياهان دارويي و ادويه ها ممكن است در زمره محصولات با ريسك بالا قرار داشته باشند بنابراين اطلاعات بيشتري به منظور دستيابي به روشهاي آلودگي زدايي آنها مورد نياز است.

 
کلید واژه: فلفل قرمز، قارچها، مايكوتوكسينها، روشهاي ميكروسكوپي، HPLC
 
مقالات نشریه ای مرتبط: 
 
مقالات همایشی مرتبط: 
 
بازدید یکساله 91  
 
tabligh

moavenatelmi
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی