برای اطلاع از آخرین مقالات علمی و اخبار کرونا(COVID-19) کلیک کنید

مشخصات مقاله

عنوان: 

مقایسه نیاز آبی برنج و سایر محصولات زراعی در منطقه اصفهان جهت مدیریت بهینه منابع آب

نوع ارائه: مقاله
نویسنده: سرحدي علي*,سلطاني سعيد,پورمنافي سعيد
 
 *دانشگاه صنعتي اصفهان، دانشکده منابع طبيعي
 
عنوان همایش: كنفرانس مديريت منابع آب ايران
نوع همایش:  انجمن هاي علمي
حامی:  انجمن علوم و مهندسی منابع آب ایران
زمان:  1385دوره 2
 
چکیده: 

آب همواره يکي از عوامل مهم در بخش کشاورزي بوده و در سال هاي اخير بعنوان محدود کننده ترين عامل توليد در اين بخش مطرح شده است. افزايش نقاضاي آب به دليل افزايش جمعيت رقابت بين بخش هاي ديگر با بخش کشاورزي در دهه هاي اخير باعث شده که به شکل مطلوبي از اين ماده حياتي استفاده نگردد. اين موضوع براي کشور ما که در منطقه خشک و نيمه خشک قرار دارد، بيشتر از ساير نقاط دنيا داراي اهميت مي باشد. از آنجايي که بخش کشاورزي بزرگترين مصرف کننده آب مي باشد، لذا کشت ارقام متناسب با شرايط هيدرواقليمي محل و تعيين قابليت اراضي مي تواند يکي از گام هاي موثر جهت استفاده مطلوب و بهينه از منابع آب موجود باشد. منطقه اصفهان با بارندگي سالانه حدود 110 ميليمتر و تبخير و تعرق پتانسيل بالغ بر 2400 ميليمتر يکي از مناطق خشک کشور حساب مي آيد که از لحاظ منابع آب به شدت در مضيقه مي باشد. بنابراين کشت محصولاتي از قبيل برنج که داراي نياز آبي و تبخير و تعرق بسيار بالائي مي باشند براي اين منطقه فاقد هر گونه توجيه علمي مي باشد. طي مطالعاتي انجام شده با استفاده از تکنيک سنجش از دور توسط ماهواره IRS و سنجنده هاي LISS III و WiFS در طي سال هاي 2003 و 2004 سطح زير کشت برنج در منطقه اصفهان بالغ بر 20000 هکتار برآورد گرديد. بنابراين در راستاي توسعه پايدار و حفظ منابع آب بايستي بهترين کشت از نظر نياز آبي و شرايط اقليمي منطقه معرفي گردد. در اين تحقيق مقايسه اي بين نياز آبي و عملکرد برنج و محصولات ديگري چون گندم، جو، سيب زميني، و … صورت گرفته است.

 
کلید واژه: نياز آبي، مديريت منابع آب، برنج، کشاورزي پايدار، منطقه اصفهان
 
مقالات نشریه ای مرتبط: 
 
مقالات همایشی مرتبط: 
 
ارتباط خیلی زیاد ارتباط زیاد مرتبط ارتباط کمتر
 
 
بازدید یکساله 351   pdf-file
 
 
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی