برای اطلاع از آخرین مقالات علمی و اخبار کرونا(COVID-19) کلیک کنید

مشخصات

عنوان:

بررسی روش استخراج نیمه صنعتی Colchicine از گونه Colchicum Speciosum (سورنجان)، گیاه بومی ایران



گروه تخصصی:  پزشکی

سازمان مجری:  پژوهشکده گیاهان دارویی 

گروه پژوهشی: فارماکوگنوزی و داروسازی

پژوهشگران: 
تاریخ خاتمه:  تابستان 1389

کارفرما: 

خروجی طرح: 
 
تلفن: 4702499-4702505-4702611-0261-66950447-021

نشانی سازمان مجری: تهران، خیابان انقلاب، خیابان قدس، بزرگمهر غربی، پلاک 97، ساختمان اصلی: کیلومتر 55 اتوبان تهران قزوین
 

چکیده:

سورنجان گیاهی علفی و از تیره سوسنی ها است و در نقاط معتدل و مرطوب می روید. پیاز یا ریشه آن که عمده کلشی سین در آن قرار دارد، غده گوشت دار و توپری است که در عمق ۲۵ تا ۳۰ سانتیمتر در خاک فرو می رود. در ایران، این گیاه در مناطق مرکزی و شمال غربی کشور می روید و گیاه مورد نظر برای انجام آزمایش ها در این پژوهش از منطقه اسالم- خلخال جمع آوری شده و مورد فراوری قرار گرفت.
کلشی سین مهمترین آلکالوئید جنس کلشیکوم و انواع وابسته است و مطالعات مکرر در خواص داروئی، شیمیائی و گیاه شناسی این گیاهان سالهاست که مورد توجه دانشمندان شیمی گیاهی بوده است. کلشی سین که به ویژه از دانه و غده کلشیک بدست می آید ابتدا به سال 1820
توسط Pelletier و Coventon از گیاه جدا گردید و در سال 1833 توسط Geiger و Hesse وجود کلشی سین مورد تایید قرار گرفت. کلشی سین قرنهاست برای درمان دردهای مفصلی با منشا نقرس مصرف دارد و اکنون نیز یکی از با ارزش ترین داروها برای درمان حمله نقرسی حاد و یا جلوگیری از تشدید آرتریت های نقرسی است.
نقرس بیماری است که خود را با علایم افزایش اسیداوریک خون، التهاب مفصلی دردناک و رسوب کریستال های اورات سدیم و سنگ های کلیوی اسیداوریکی نشان می دهد. طبق آمار موجود از هر هزار مرد حدود 7 نفر به این بیماری مبتلا می شوند
.
با توجه به شرایط موثر در استخراج ماده موثره کلشی سین از گیاه، پارامترهای اندازه ذرات، دمای استخراج و زمان استخراج در عصاره گیری مورد بررسی قرار گرفت و برای بررسی اثر هر یک از پارامترها، یک سری آزمایش انجام شد که بیشترین مقدار کلشی سین، در شرایط مش 30، دمای جوش و زمان 2 ساعت از گیاه استخراج شد
.
بعد از تعیین شرایط بهینه استخراج کلشی سین از گیاه سورنجان، عصاره گیری با حلال متانول در شرایط بهینه انجام شد و با استفاده از روش استخراج مایع – مایع و کروماتوگرافی ستونی، خالص سازی کلشی سین از عصاره، در مقیاس آزمایشگاهی و مقیاس پایلوت انجام شد و مقدار %
0.063 وزن گیاه خشک، کلشی سین از گیاه سورنجان استخراج و خالص گردید.



کلیدواژگان: سورنجان، کلشی سین، کروماتوگرافی

 
 
Title:

Study on Extraction of Colchicine from Iranian Native Colchicum Speciosum Specie in Pilot Scale



Abstract:

Colchicum is a grassy plant from Colchicaceae family that grows in wet and moderate regions. Its corm, which is reach in alkaloids, is a meaty and solid bulb, goes down into the soil 25 or 30 centimeters deep.
Colchicine is the most important alkaloid of colchicum species and related ones that is specially obtained from colchicum`s seeds and bulb. Colchicine has been used to treat joints pains rooted in gout for a while and it is still considered as the most valuable medicine for treating severe gout attacks or for preventing gout arthritis from being more sever.
According to the circumstances affecting extraction of the alkaloids from colchicum, some parameters have been taken into consideration and for each parameter a series of experiments have been done. Here, two indicators, one quantitative the other qualitative, were defined in order to examine the extraction circumstances. According to the maximum degree of the indicators for each series of experiments, the best extraction condition with highest degree of colchicine was determined. The examinations were done at a laboratory scale and analysis of the samples was done by a HPLC set. Our findings showed that the maximum extraction output of colchicine was gained with the mesh of 30, in the period of 2 hours, at boiling condition with methanol as a solvent.
The purification of alkaloids were done on a chromatography column, designed for this research, in order to obtain pure Colchicine and then the Colchicine fraction was separated. At last, amount of purified colchicines was 0.063%.



Keyword(s): colchicum, colchicine, chromatography