مشخصات

عنوان:

تهیه عصاره خشک زعفران به روش میکروکپسولی کردن



گروه تخصصی:  کشاورزی و منابع طبیعی

سازمان مجری:  پژوهشکده علوم و صنایع غذایی 

گروه پژوهشی: 

پژوهشگران: 
تاریخ خاتمه:  اسفند 1391

کارفرما: 

خروجی طرح: 
 
تلفن: 

نشانی سازمان مجری: 
 

چکیده:

در این پژوهش استخراج و ریزپوشانی مواد موثره زعفران مورد بررسی قرار گرفته است.
در بحث استخراج چهار روش خیساندن، استخراج تحت تابش امواج مایکرویو و فراصوت و استخراج با استفاده از آب مادون بحرانی مورد آزمایش قرار گرفته اند. روش آماری مورد استفاده در بررسی فرایند استخراج، روش سطح پاسخ می باشد. در این تحقیق ارزیابی محصول در بررسی های استخراج و همچنین راندمان کپسولی شدن بر اساس روش ذکر شده در
ISO 3632 صورت گرفته و با اندازه گیری E%11cm برای پیکروکروسین، سافرانال و کروسین در طول موج های 440 و 330 و 275 نانومتر انجام شده است. فاکتورهای مورد بررسی در روش خیساندن غلظت اتانول، دما و زمان می باشند. در این بررسی نسبت های 100 و 75 ، 50، 25، 0 درصد اتانول، دماهای 85oC و 65، 45، 25، 5 و زمان 2،3.25 ، 4.5، 5.75 و 7 ساعت مورد بررسی قرار گرفتند. در این روش دماهای محدوده 60-80oC، زمان 2 تا 4 ساعت در نسبت 50% اتانول- آب شرایط بهینه را ایجاد نموده است که در آن E440>3000 و E330>600 و E257> 1200 می باشد. فاکتورهای مورد بررسی در استخراج تحت تابش امواج مایکرو غلظت اتانول، دما و زمان می باشند که نسبت های 100 و 75، 50، 25، 0 درصد اتانول، دماهای 125oC و 105، 85، 65، 45 و زمان 10، 15، 20، 25 و 30 دقیقه مورد بررسی قرار گرفتند. در این شرایط زمان 10 تا 15 دقیقه و دمای 120-115oC در نسبت 50% اتانول- آب شرایط بهینه را فراهم نموده است. در این حالت E440> 2750 و E330>700 و E257> 1200 می باشد.
فاکتورهای مورد بررسی در روش استفاده از آب مادون بحرانی دما و زمان می باشند که دماهای 125oC و 115، 105 و زمان 5، 10 و 15 دقیقه مورد بررسی قرار گرفتند. در این روش زمان حدود 8 دقیقه و دمای حدود 110oC شرایط مناسب تری را برای استخراج فراهم نموده است که در آن E440> 1600 و E330>450 و E257> 875 می باشد.
در استخراج تحت تابش امواج فراصوت پنج فاکتور غلظت اتانول (100 و 75، 50، 25، 0 درصد)، زمان (2، 4، 6، 8 و 10 دقیقه)، چرخه کار (1 و 0.8، 0.6،0.4 ،0.2)، درصد دامنه امواج (%100 و 80، 60، 40، 20) و غلظت ماده حل شونده (%0.5 و 0.4،0.3 ، 0.2، 0.1) مورد بررسی قرار گرفتند. شرایط بهینه در این روش با به کار گیری درصد دامنه امواج %100-80، چرخه کار 0.75-1 و نسبت 50% اتانول- آب حاصل شده است که در آن E440> 2000 و E330>420 و E257> 880 می باشد. در این روش و در محدوده بررسی های انجام شده، غلظت ماده حل شونده تاثیر معنی داری بر راندمان استخراج نداشته است. میکروکپسولی کردن عصاره استخراج شده زعفران در ماتریکس های مختلفی از مالتودکسترین، صمغ عربی و ژلاتین و با فرایند خشک کن پاششی صورت گرفته است. آنالیز آماری داده ها در فرایند ریزپوشانی طراحی آزمایشات بر اساس روش طرح مخلوط 2 صورت گرفت. عصاره زعفران با نسبت ثابت 1:20 از عصاره به ماده دیواره و دو سطح مختلف از جامد کل در نسبت های وزنی 30 و 40 درصد با اولتراتوراکس تهیه شده و پودر مورد نظر با استفاده از خشک کن پاششی تهیه شد. محصولات پودری از نظر راندمان تشکیل پودر، میزان کپسولی شدن مواد موثره، رطوبت، دانسیته توده، زاویه ریپوز و مورفولوژی ذرات مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان دادند که نسبت وزنی 0.0125: 0.05: 0.9375 از مالتودکسترین به صمغ عربی به ژلاتین کارایی بیشتری در حفظ پیکروکروسین، سافرانال و کروسین داشته و راندمان کپسولی شدن و بازده تولید پودر با مقدار ماده جامد کل ارتباط مستقیم دارند.



کلیدواژگان:

 
 
Title:



Abstract:

Keyword(s):