مشخصات

عنوان: بررسی انواع خوردگی، کاربرد مواد و پوشش های حفاظتی مناسب در تجهیزات صنایع غذایی استان خراسان

گروه تخصصی:  کشاورزی و منابع طبیعی

سازمان مجری:  پژوهشکده علوم و صنایع غذایی 

گروه پژوهشی: 

پژوهشگران: 
تاریخ خاتمه:  فروردین 1391

کارفرما: 

خروجی طرح: 
 
تلفن: 

نشانی سازمان مجری: 
 

چکیده:

موضوع خوردگی در صنایع غذایی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. زیرا علاوه بر خسارت های معمول در فرایند خوردگی، آلودگی محصولات غذایی را نیز به همراه خواهد داشت. فولادهای زنگ نزن به دلیل مقاومت به خوردگی ذاتی بالا، سهولت تمیز کاری و ظاهری جذاب، به طور گسترده ای در صنایع غذایی و آشامیدنی مورد استفاده قرار می گیرند. با این حال در هنگام انتخاب این فولادهای زنگ نزن نگرانی از بابت خوردگی حفره ای (pitting) وجود دارد. خواص سه دسته معروف فولادهای زنگ نزن شامل استنیتی، فریتی، دوبلکس و کاربردهای آن در صنایع غذایی بیان گردید. همچنین در مورد خواص و کاربرد بعضی از آلیاژهای مهم مانند آلومینیوم در صنایع غذایی بحث شد. روشهای شستشو در تجهیزات صنایع غذایی و تاثی صافی سطح در رسوبات باقی مانده و خوردگی ناشی از آن مورد بررسی قرار گرفت. در فاز دوم طرح، بازدید از صنایع غذایی مهم در استان با هدف بررسی موارد خوردگی و پوشش دهی پیش بینی شده بود. در این مرحله از صنایع غذایی امید طوس (تولیدکننده رب و مرباجات)، شرکت چاپ و لاک روستره، شرکت بسته بندی امیدان طوس (سازنده قوطی کنسرو)، کارخانجات نوشابه سازی خوشگوار، کارخانجات نان رضوی، کارخانه تولید آرد قدس رضوی و کارخانه قند شیرین بازدیدهایی صورت گرفت. بر این اساس در مورد صنایع غذایی که در خطوط تولید از فولادهای زنگ نزن استفاده می شود، مقدار خوردگی ناچیز و یا در حد قابل قبول است. طی بازدید از کارخانجات بسته بندی، موضوع ساخت پودر درز جوش قوطی های کنسرو(side coating) seam powder که وارداتی است و مصرف بالایی دارد مطرح شد و به صورت یک طرح پژوهشی مستقل قابل ارائه است. طی بازدیدهای انجام شده از کارخانجات تولید آرد، خوردگی شدید به صورت سایشی (erosion) در لوله های انتقال گندم بخصوص در نواحی که تغییر جهت وجود دارد، مشاهده شد و راهکارهای لازم به منظور کاهش خوردگی ارائه گردید و با توجه به اهمیت موضوع طرح پژوهشی جامع تری تحت عنوان بررسی خوردگی در چرخه گندم (انتقال گندم، تولید آرد و صنایع پخت نان) و ایجاد پوشش های حفاظتی با هدف کاهش و کنترل آن قابل ارائه خواهد بود یکی از صنایعی که انواع خوردگی و به طور نسبتا وسیع در آن وجود دارد، صنعت قند و شکر است و موضوع خوردگی در بعضی از واحدهای قند شیرین مانند واحد رنگبری شربت، لوله های انتقال گاز co2، کوره گوگرد و مسیر انتقال گاز so2، واحد فیلتر پرس، پمپ ها مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت و راهکارهای لازم برای کنترل خوردگی ارائه شد و یک پژوهش عملی در مورد علل خوردگی لوله پخش کننده گاز so2 در واحد سولفیداسیون کارخانه قند شیرین انجام شد. لذاذ با توجه به اهمیت خوردگی در صنایع قند طرح ملی بررسی خوردگی در کارخانجات قند و ارائه روشهای مبتنی بر کاهش و کنترل خوردگی قابل ارائه خواهد بود.



کلیدواژگان:

 
 
Title:

Abstract:

The corrosion in food industries encloses of specific important. Because in addition of usual damages in corrosion process, it may accompany with food contamination. Stainless steel with regard to high corrosion resistance are used in food industries extremely. In this project, it was visited from important food factories for evaluation of corrosion damages. Erosion corrosion was enormously observes in flour factories in pipes that transfer wheat and suitable methods were suggested for corrosion control. Sugar factories are one of industries that contain types of corrosion condition in sugar industries was studies on pipes that transfer SO2, CO2 gases. In addition, SO2 furnaces, filter press and pumps were evaluated with regard to amount of corrosion and suitable methods for reduction of corrosion were recommended. Also a practical research about corrosion condition was performed in pipes of SO2 in sulphidation unit.



Keyword(s):