چکیده: فسفاتیدها با نام عمومی لسیتین اولین بار در سال 1846 در زرده تخم مرغ مشاهده شدند و در سال 1920 به صورت تجارتی از روغن سویای خام استحصال گردید. با مرور زمان و شناخت بیشتر از خواص و کاربردهای آن روز به روز مصرف لسیتین افزوده می گردد. از آنجایی که فسفاتیدها جزء سازنده همه بافت های گیاهی و جانوری هستند مصرف آن در صنایع غذایی، دارویی، تهیه روغن ها، شیرینی پزی و... به راحتی بدون هراس از آسیب های بیولوژیکی امکان پذیر است و به دلیل خواص امولسیون کنندگی و مرطوب کنندگی در صنایع متنوعی از جمله نفت، گاز، لاستیک و پلاستیک نساجی و چرم سازی، صنایع غذایی، آرایشی و بهداشتی و... مورد استفاده قرار می گیرد.
همان طور که در متن گزارش این طرح شرح داده شده است، لسیتین موجود در دانه سویا از نظر کیفیت و کمیت بر سایر دانه های روغنی ارجحیت دارد و امروزه در اکثر صنایع روغن کشی جهان از دانه سویا جهت استخراج لسیتین استفاده می گردد. لذا در این گزارش استخراج لسیتین از دانه های روغنی به ویژه سویا و سپس روش های خالص سازی آن شرح داده شده است.
کلیدواژگان:
|