1 SID.ir | تنوع در تحمل به شوري در ژنوتيپ هاي جو زراعي (.Hordeum Vulgare L) و وحشي (H. spontaneum C. Koch)

مشخصات مقاله

عنوان نشریه: 
 
عنوان مقاله: 

تنوع در تحمل به شوري در ژنوتيپ هاي جو زراعي (.Hordeum Vulgare L) و وحشي (H. spontaneum C. Koch)

 
نویسندگان: 
 
آدرس:  
 
چکیده: 

شصت و سه ژنوتيپ جو شامل 28 ژنوتيپ زراعي (Hordeum vulgare L.) و 35 ژنوتيپ وحشي  (H. spontaneum C. Koch)  جمع آوري شده از يك نقطه وسيع جغرافيايي ايران، براي تحمل به شوري مقايسه شدند. گياهان، در گلدان هاي 2 كيلوگرمي، تحت تنش شوري (NaCl) به مقادير 0.97 (شاهد)، 9.2 و 17.3 دسي زيمنس در متر در يك آزمايش فاكتوريل در قالب يك طرح كاملا تصادفي و در سه تكرار در گلخانه كاشته شدند. در دوران رشد رويشي ميزان  Na+ ،K+ ، K+/Na+ و پرولين اندازه گيري شد. ويژگي هاي گياه شامل ارتفاع، طول سنبله ها، تعداد سنبله در بوته،‌ وزن ماده تر و خشك و عملكرد دانه در بوته اندازه گيري شدند. تنوع زيادي از نظر مقادير Na+ ،K+ ، K+/Na+ و پرولين بين ژنوتيپ ها مشاهده شد. به طور کلي، ژنوتيپهاي مقاوم با ويژگيهاي زراعي برتر در مقايسه با ژنوتيپهاي حساس، داراي مقداري كمترNa+ و مقدار بيشتري پرولين بودند و اين دو معيار همبستگي منفي و معني داري داشتند ( P<0.01و (r=-0.62 شاخص تحمل به شوري که نسبت محصول دانه در محيط شور به محصول دانه در محيط غيرشور است، با ميزان Na+ همبستگي منفي و معني داري داشت (r=-0.9 , P<0.01) بنابراين ميزان Na+ و پرولين ژنوتيپ ها دو شاخص ارزشمند براي انتخاب غير مستقيم بوده و مي توان از آن ها در برنامه هاي بهنژادي در شناخت ژنوتيپ هاي مقاوم به شوري بهره جست.

 
کلید واژه: 


 
موضوعات مرتبط: 
-
 
ارجاعات: 
  • ندارد
 
 
مقالات نشریه ای مرتبط: 
 
مقالات همایشی مرتبط: 
 

  چکیده انگلیسی بازدید یکساله 138
 
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی