7 SID.ir | كارآيي مصرف آب با كيفيت هاي مختلف بر روي عملكرد محصولات گندم، جو، پنبه و آفتابگردان

مشخصات مقاله

عنوان نشریه: 
 
عنوان مقاله: 

كارآيي مصرف آب با كيفيت هاي مختلف بر روي عملكرد محصولات گندم، جو، پنبه و آفتابگردان

 
نویسندگان: 
 
آدرس:  
* بخش تحقیقات خاک و آب اصفهان
 
چکیده: 
بخش قابل توجهي از آبهاي آبياري در مناطق مركزي، جنوبي و شرقي كشور بر اساس گزارش Ayers و Westcot (1985) جزء آبهاي شور طبقه بندي مي گردند. آبهاي غير شور و با كيفيت مطلوب داراي ارزش توليدي خوبي مي باشند و بايد از اين قبيل آبها بنحو مطلوب و با نهايت صرفه جوئي در جهت توسعه سطح زير كشت و افزايش كارايي مصرف آبهاي شور بهره برداري نمود تا بدين ترتيب ضمن افزايش كارآيي مصرف آبهاي شور ولب شور، با بكارگيري مقدار محدودي آب غيرشور حداكثر بهره برداري را نمود. در اين بررسي تيمارهاي مختلف مديريت استفاده از آبها با كيفيتهاي متفاوت شامل: تيمارهاي مصرف آب غيرشور،آب شور، آب لب شور، آب غير شور در زمان جوانه زدن و استقرار گياه و سپس مصرف آب شور و يا لب شور، مصرف متناوب آب غير شور و لب شور و يا شور، در طرح آماري بلوكهاي كامل تصادفي همراه با گياهان مختلف زراعي مانند، جو، گندم، پنبه و آفتابگردان مورد مطالعه قرار گرفت و كارآيي مصرف آب در تيمارهاي مختلف و توليد محصولات مورد مطالعه بأزاء مصرف آب غير شور محاسبه گرديد. كيفيت آب آبياري غير شور داراي هدايت الكتريكي 8/1 - 7/2دسي زيمنس بر متر، آب لب شور 2/6 - 9/4 دسي زيمنس بر متر و آب شور 5/10 - 2/8 دسي زيمنس بر متر بوده است. نتايج حاصل نشان ميدهد كه حداكثر كارآيي مصرف آب بازاء ميزان آب غير شور مصرفي با آب غير شور به ميزان 28 درصد از كل آب مصرفي گياه جو، 14 درصد از كل آب مصرفي گياه پنبه،25 درصد از كل آب مصرفي گياه آفتابگردان و 34 درصد از كل آب مصرفي گياه گندم تا پس از مرحله جوانه زدن و استقرار گياه بدست آمد. اين در صورتي است كه در مراحل بعدي دوره رشد گياه از آبهاي شور يا لب شور مصرف گرديد. كارآئي مصرف آب در شرايط فوق الذكر و مصرف آب لب شور پس از مرحله استقرار گياه براي توليد دانه جو، دانه گندم، وش پنبه و دانة آفتابگردان به ترتيب 9/6، 1/2، 1/1 و 68/0 كيلوگرم عملكرد در متر مكعب آب حاصل گرديد. باستناد نتايج با مصرف متناوب آب غير شور و شور و يا لب شور به ميزان 50 درصد در مصرف آب غيرشور صرفه جوئي و كارآيي مصرف آب در حد مطلوبي حفظ گرديد. نتايج اين تحقيق همچنين نشان داد كه در شرايطي كه آب شور و يا لب شور داراي ارزش توليدي كمي باشد ميتوان با كاربرد مقدار كمي آب غير شور ضمن افزايش كارآيي مصرف بأزاء آب غير شور، مصرف آبهاي شور و لب شور را نيز با كارآيي بهتر استفاده نمود. لذا ضروري است در موقعيتهاي مختلف بسته به شرايط مكاني و زماني از مديريت بخصوصي جهت كاربرد آبهاي شور و لب شور استفاده نمود تا كارآيي مصرف آب در حد مطلوبي حفظ شود.
 
کلید واژه: 

 
موضوعات مرتبط: 
 
ارجاعات: 
 
 
مقالات نشریه ای مرتبط: 
 
مقالات همایشی مرتبط: 
 

  چکیده انگلیسی بازدید یکساله 442
 
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی