5 SID.ir | بررسي علل شوري خاك در استان كرمان (مطالعه موردي: دشت كبوترخان)

مشخصات مقاله

عنوان نشریه: 
 
عنوان مقاله: 

بررسي علل شوري خاك در استان كرمان (مطالعه موردي: دشت كبوترخان)

 
نویسندگان: 
 
آدرس:  
 
چکیده: 

يكي از عوامل موثر در كاهش توان بيولوژيكي خاك و از بين رفتن پوشش گياهي و در نهايت ايجاد شرايط مناسب جهت توسعه بيابان، شورشدن خاك مي باشد. در نواحي خشك و نيمه خشك، آب عمده ترين عامل محدوديت كشاورزي است. دراين مناطق به دليل كمبود جريانهاي سطحي، فشار عمده بر آبهاي زيرزميني وارد مي شود. عدم رعايت نكات فني در بهره برداري از آبهاي زيرزميني و برداشت بيش از حد از آنها، سبب افت آبهاي زيرزميني در بسياري از مناطق شده است. افت سطح سفره، به همراه عواملي نظير خصوصيات مواد مادري، كيفيت آب آبياري و وجود سخت لايه ها منجر به افزايش شوري خاك مي گردد. جهت بررسي عوامل شوري خاك در استان كرمان، تحقيقي در منطقه دشت كبوترخان در استان كرمان انجام گرفت. ابتدا اطلاعات منطقه اعم از زمين شناسي، توپوگرافي، اقليم، منابع آب، كشاورزي و ... مورد بررسي قرار گرفت. بعد در سه تيمار اراضي زراعي، اراضي مرتعي و اراضي بكر در چهار واحد خاكي در منطقه مطالعاتي شامل: بند خاكي (واحد كوهستان)، واحد خاكي فردوسي، واحد خاكي ايستگاه كشاورزي، و واحد خاكي كبوترخان (واحد دشت سر) در سه تكرار، اقدام به حفر پروفيل و نمونه برداري گرديد. سپس نمونه ها جهت انجام آزمايشهاي فيزيكي و شيميايي به آزمايشگاه منتقل شد و نتايج آزمايشگاهي با استفاده از نرم افزار SPSS در قالب طرح كرتهاي خردشده با پايه بلوك كامل تصادفي مورد تحليل واريانس و مقايسه ميانگين قرار گرفتند. نتايج حاصل نشان داد كه در رخساره فرسايش آبراهه دشت سراپانداژ، آبياري با آب شور همراه تاثير بافت سنگين خاك باعث افزايش شوري و در رخساره جلگه رسي دشت سرپوشيده، آبياري به علت بافت سبك خاك و وجود زهكش طبيعي باعث كاهش شوري خاك و در نتيجه آبشويي خاك گرديده است.

 
كلید واژه: 

 
موضوعات مرتبط: 
 
ارجاعات: 
  • ندارد
 
 
مقالات نشریه ای مرتبط: 
 
مقالات همایشی مرتبط: 
 

  چکیده انگلیسی بازدید یکساله 343
 
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی