اثر ضد قارچي اسانسهاي آويشن شيرازي (Zataria multiflora Boiss.) و آويشن کرکي (Thymus eriocalyx (Ronniger) Jalas) از طريق مهار رشد قارچ آسپرژيلوس پارازيتيکوس NRRL 2999 مولد آفلاتوکسين بررسي شد. کمترين غلظت مهاري (MIC) و کمترين غلظت قارچ کشي (MFC) و سنيتيک مرگ ميکروارگانيسم نسبت به اسانسهاي فوق اندازه گيري شد. اسانسهاي فوق توسط گاز کروماتوگرافي (GC) و گاز کروماتوگرافي متصل به طيف سنجي جرمي (GC/MS) آناليز شدند تا ترکيبهاي اسانسهاي موثر بر مهار کامل رشد قارچ فوق بدست آيد. اطلاعات گاز کروماتوگرافي و گاز کروماتوگرافي متصل به طيف سنج جرمي نشان داد که اسانس Thymus eriocalyx از 18 ترکيب و اسانس Zataria multiflora از 22 ترکيب تشکيل شده اند. اين دو اسانس از نظر دارا بودن هشت ترکيب آلفا- پينن، آلفا- توژن، تيمول، سيس سابينن هيدرات، پارا- سيمن، 8، 1- سينئول، ميرسن و سابينن يکسان بودند. نتايج حاصل، حاکي از قدرت فوق العاده اسانسهاي فوق به عنوان ترکيب قارچ کش قارچ مولد آفلاتوکسين و نگهدارنده ايمن مواد غذايي بود.