6 SID.ir | تاثير كم آبياري بر كميت و كيفيت چغندرقند در منطقه مياندوآب

مشخصات مقاله

عنوان نشریه: 
 
عنوان مقاله: 
تاثير كم آبياري بر كميت و كيفيت چغندرقند در منطقه مياندوآب
 
نویسندگان: 
 
آدرس:  
* بخش تحقيقات فني و مهندسي، مركز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي آذربايجان غربي
 
چکیده: 

كشاورزي پايدار به منظور تامين نياز هاي غذايي بدون استفاده بهينه از منابع آب ميسر نخواهد شد. در اين ميان باتوجه به كمبود منابع آب در كشور، اتخاذ روش هاي كم آبياري و افزايش كارآيي مصرف آب با هدف افزايش توليد به ازاء هر واحد آب مصرفي و استفاده بهينه از منابع محدود آب، امري ضروري و اجتناب ناپذير است. اين تحقيق به منظور  تعيين اثرات كم آبياري روي چغندر قند در دشت مياندوآب انجام شد. آزمايش بر پايه طرح  بلوك هاي كامل تصادفي به صورت اسپليت پلات با سه سطح آبياري (100، 75 و 50  درصد نياز آبي) در كرت هاي فرعي و سه دور آبياري (7، 10 و 14 روز) در كرت هاي اصلي با چهار تكرار در سال هاي 1378 و 1379 اجرا گرديد. كم آبياري موجب كاهش معني دار عملكرد ريشه و شكر قابل استحصال شد. نرخ اين كاهش در شكر قابل استحصال كمتراز عملكرد بود و علت آن تاثير مثبت كم آبياري در افزايش درصدقند بود. كم آبياري تاثير مثبت روي برخي از صفات كيفي ريشه نشان داد. بيشترين عملكرد ريشه از تيمار D7S100 (دور 7روز و تامين 100درصد نياز آبي) با 67.71  تن در هكتار و حداقل آن با 49.7 درصد كاهش عملكرد از تيمارD14S50  به دست آمد. تاثير كم آبياري در كاهش عملكرد در دورهاي طولاني تر آبياري بيشتر از دورهاي كوتاه مدت بود. اعمال 50 درصد كم آبياري منجربه كاهش شديد عملكرد ريشه شد و ضمن عدم پذيرش در بين زارعين، توليد را نيز غيراقتصادي مي كند. با درنظر گرفتن كارايي مصرف آب براساس شكر قابل استحصال و پرهيز از سطح آبياري 50 درصد، آبياري با دور 10 روز و اعمال 25درصد كم آبياري (D10S75) قابل توصيه است. در اين گزينه مقدار مصرف آب نسبت به تيمارD7S100  معادل 29درصد كاهش مي يابد. اين در حالي است كه عملكرد ريشه 5.23 درصد و شكر قابل استحصال 16.6 درصد كاهش داشته است. نرخ كاهش عملكرد در مقايسه با كاهش مصرف آب به طور قابل ملاحظه اي كمتر بوده و در واقع مي توان با آب صرفه جويي شده سطح کشت را افزايش داد.

 
كلید واژه: 

 
موضوعات مرتبط: 
 
ارجاعات: 
 
 
مقالات نشریه ای مرتبط: 
 
مقالات همایشی مرتبط: 
 

  چکیده انگلیسی بازدید یکساله 193
 
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی