برای اطلاع از آخرین مقالات علمی و اخبار کرونا(COVID-19) کلیک کنید

مشخصات مقاله

عنوان نشریه: 
 
اطلاعات شماره: 
 
عنوان مقاله: 

بررسي ارتباط الگوهاي غذايي غالب با بيوماركرهاي التهابي در زنان

 
نویسندگان: 
 
آدرس:  
* اصفهان، خیابان هزار جریب، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، دانشکده بهداشت، گروه تغذیه
 
چکیده: 

سابقه و هدف: هر چند كه الگوهاي غذايي به علت مرتبط بودن با بيماري ها در سال هاي اخير توجه زيادي را به خود جلب كرده اند، اما اطلاعات ما در زمينه اين كه آيا اثرات الگوهاي غذايي بر روي خطر بيماري هاي مزمن از طريق ايجاد تغييرات در سطوح پلاسمايي بيوماركرها صورت مي گيرد يا نه محدود است. مطالعه حاضر با هدف تعيين ارتباط الگوهاي غذايي غالب با بيوماركرهاي التهابي در زنان معلم تهراني انجام شد.
مواد و روش ها: در اين مطالعه مقطعي 486 زن 60-40 ساله از معلمان تهراني با روش نمونه گيري خوشه اي چند مرحله اي و به صورت تصادفي انتخاب شدند. دريافت هاي غذايي افراد با استفاده از يك پرسشنامه نيمه كمي بسامد خوراك براي يك سال ارزيابي گرديد. وزن و قد طبق دستورالعمل هاي استاندارد اندازه گيري و نمايه توده بدني
(BMI) محاسبه شد. نمونه خون سياهرگي پس از 14-12 ساعت ناشتا بودن، جهت اندازه گيري سطح بيوماركرهاي التهابي جمع آوري گرديد. جهت شناسايي الگوهاي غذايي غالب از روش تحليل عاملي استفاده شد.
يافته ها: پس از كنترل اثر عوامل مخدوش كننده در رگرسيون خطي چند گانه، الگوي غذايي سالم (غني از مواردي چون ميوه ها، سبزي ها، گوجه فرنگي، طيور و ماكيان) ارتباط معكوسي با سطح پلاسمايي
E-selectin, (b=-0.09, P<0.01) CRP, (b=-0.07, P<0.05) و (b=-0.08, P<0.01) داشت. اين ارتباط ها، پس از كنترل اثر BMI و دور كمر در مورد (b=-0.05, P<0.05) CRP و (b=-0.04, P<0.05) sVCAM-1 هنوز معني دار بودند. برعكس، الگوي غذايي غربي (شامل مصرف بالاي غلات تصفيه شده،‌ گوشت قرمز و كره و گوشت فرآوري و ...) ارتباط مثبتي با سطح پلاسمايي (b=0.05, P<0.05) sICAM-1, (b=0.09, P<0.01) IL-6, (b=0.11, P<0.05) SAA, (b=0.08, P<0.01) و (b=0.10, P<0.01) sVCAM-1 داشت. البته پس از كنترل اثر BMI و دور كمر اين ارتباط ها فقط در مورد (b=0.06, P<0.05) SAA و (b=0.07, P<0.01) IL-6 معني دار بودند. پس از كنترل اثر عوامل مخدوش كننده (شامل نمايه BMI و دور كمر)، الگوي غذايي سنتي (شامل مصرف زياد غلات تصفيه شده، سيب زميني، چاي و غلات كامل) ارتباط مثبت و معني داري با سطح پلاسمايي (b=0.04, P<0.05) IL-6 داشت.
نتيجه گيري: يافته هاي اين مطالعه که حاكي از ارتباط معني دار بين الگوهاي غذايي غالب و شاخص هاي التهابي است، تاييدي است بر اين فرضيه كه تاثير الگوهاي غذايي بر روي بيماري هاي مزمن از طريق تاثير آن ها بر روي بيوماركرهاي التهابي ميانجيگري مي شود.

 
کلید واژه: 

 
موضوعات مرتبط: 
 
ارجاعات: 
  • ندارد
 
 
مقالات نشریه ای مرتبط:  
 
مقالات همایشی مرتبط: 
 
ارتباط خیلی زیاد ارتباط زیاد مرتبط ارتباط کمتر
 
جهت ارجاع به این مقاله کلیک کنید(Cite).
APA : کپی

اسماعیل زاده، ا.، و کیمیاگر، س.، و محرابی، ی.، و آزادبخت، ل. (1386). بررسی ارتباط الگوهای غذایی غالب با بیومارکرهای التهابی در زنان. پژوهنده (researcher bulletin of medical sciences), 12(3 (پی در پی 57)), 185-203. https://www.sid.ir/fa/journal/ViewPaper.aspx?id=65236



Vancouver : کپی

اسماعیل زاده احمد، کیمیاگر سیدمسعود، محرابی یداله، آزادبخت لیلا. بررسی ارتباط الگوهای غذایی غالب با بیومارکرهای التهابی در زنان. پژوهنده (researcher bulletin of medical sciences). 1386 [cited 2021May13];12(3 (پی در پی 57)):185-203. Available from: https://www.sid.ir/fa/journal/ViewPaper.aspx?id=65236



IEEE : کپی

اسماعیل زاده، ا.، کیمیاگر، س.، محرابی، ی.، آزادبخت، ل.، 1386. بررسی ارتباط الگوهای غذایی غالب با بیومارکرهای التهابی در زنان. پژوهنده (researcher bulletin of medical sciences), [online] 12(3 (پی در پی 57)), pp.185-203. Available: https://www.sid.ir/fa/journal/ViewPaper.aspx?id=65236.



 

 
بازدید یکساله 57 مباني نظري و تجربي ونداليسم: مروري بر يافته هاي يك تحقيق
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی