4 SID.ir | بررسي اثر كربنات كلسيم بر تحمل به شوري برخي از ارقام يونچه

مشخصات مقاله

عنوان نشریه: 
 
عنوان مقاله: 

بررسي اثر كربنات كلسيم بر تحمل به شوري برخي از ارقام يونچه

 
نویسندگان: 
 
آدرس:  
 
چکیده: 

يونجه (Medicago sativa) مهمترين گياه علوفه اي است كه به دليل سازگاري بالا با شرايط نامساعد محيطي، تنوع ژنتيكي زياد و عملكرد كمي و كيفي قابل توجه در تمام مناطق جهان به صورت آبي و ديم كشت مي شود. از مهمترين عوامل موثر در كاهش توليد و سطح زير كشت آن شوري آب و خاك مي باشد كه انتخاب ژنوتيپهاي متحمل همراه با اعمال مديريتهاي صحيح امكان توليد بيشتر و گسترش كشت اين گياه را در شرايط شور كشور فراهم مي كند. بارزترين اثر شوري بر گياهان كاهش رشد و توليد مي باشد ولي اضافه كردن كلسيم به محيط به دليل خنثي كردن اثرات اسموتيك مرتبط با تنش شوري، اثرات مخرب نمك را احتمالا از طريق تخفيف اثرات سمي يونهاي سديم كاهش مي دهد بنابراين چهاررقم گلستان (20313)، فائو (2566)، سيستان و بلوچستان و همداني اهر به منظور تعيين نقش كلسيم بر رشد و عملكرد يونجه در شرايط شور مورد بررسي قرار گرفتند. آزمايش در گلخانه تحت شرايط هيدروپونيك و با 5 سطح شوري در سه تكرار به صورت فاكتوريل در قالب طرح بلوكهاي كاملا تصادفي اجرا شد. ارقام مورد بررسي ابتدا تحت تيمارهاي شوري رشد نموده و پس از برداشت چين، گلدانهاي حاوي بوته ها شستشوي كامل شده و سپس تيمارهاي شوري و كلسيم تكميلي اعمال شد. نياز غذايي با استفاده از محلول هوگلند تامين و كليه تيمارهاي كلسيم در محلولها اعمال شدند. با آغاز گلدهي برداشت بوته ها در هر چين انجام و ميزان وزن خشك اندامهاي هوايي، ريشه، ساقه، برگ وزن توده، ارتفاع بوته ها، طول ريشه اصلي، تعداد ميانگره ساقه اصلي و تعداد پنجه در هر بوته اندازه گيري شد. تمام صفات مورد بررسي غير از ارتفاع بوته در رقمها اختلاف معني داري در اثر شوري و كلسيم نشان دادند. بيشترين همبستگي معني دار مثبت با عملكرد در اين شرايط مربوط به وزن خشك ساقه (R2>0.962) بود. مصرف كلسيم ميزان افت صفات مورد بررسي را به خصوص در ارقام مقاوم كاهش داد و ارقام گلستان (20313) و فائو (2566) بيشترين عملكرد را در اين شرايط ايجاد نمودند.

 
كلید واژه: 

 
موضوعات مرتبط: 
 
ارجاعات: 
  • ندارد
 
 
مقالات نشریه ای مرتبط: 
 
مقالات همایشی مرتبط: 
 

  چکیده انگلیسی بازدید یکساله 175
 
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی