4 SID.ir | ارزيابي قابليت حقيقي هضم پروتئين (TPD) آرد گندم و مخلوط آرد گندم + سويا در مقايسه با پروتئين استاندارد کازئين

مشخصات مقاله

عنوان نشریه: 
 
عنوان مقاله: 

ارزيابي قابليت حقيقي هضم پروتئين (TPD) آرد گندم و مخلوط آرد گندم + سويا در مقايسه با پروتئين استاندارد کازئين

 
نویسندگان: 
 
آدرس:  
* کاشان، خيابان شهيد بهشتي، بن بست آزادي 25، ساختمان نگار عصر، معاونت غذا و دارو
 
چکیده: 

سابقه و هدف: ارزيابي كيفيت پروتئين مواد غذايي به دلايل زيستي و اقتصادي از اهميت ويژه اي برخوردار است. به همين علت روش هاي زيستي، ميكروبيولوژيك، شيميايي و تلفيقي براي تعيين كيفيت پروتئين ها معرفي و به كار گرفته شده است. در بين روش هاي موجود، قابليت حقيقي هضم پروتئين (TPD) به عنوان روش مناسب براي تعيين كيفيت پروتئين ها پيشنهاد شده است. ميزان قابليت حقيقي هضم پروتئين در رژيم غذايي هندي ها 75-54 درصد، گواتمالا 77 درصد و برزيل 78 درصد گزارش شده که به طور قابل ملاحظه اي کمتر از رژيم غذايي گياه خواران آمريکاي شمالي 94-88 مي باشد. حدس زده مي شود که قابليت حقيقي هضم پروتئين در بعضي از کشورهاي در حال توسعه نگران کننده تر باشد. با توجه به مصرف بالاي فرآورده هاي غلات از جمله نان و ماكاروني (آرد گندم + سويـا) به ويژه در خانوارهاي كم درآمد اين مطالعه با هدف ارزيابي قابليت حقيقي هضم پروتئين (TPD) آرد گندم و مخلوط آرد گندم + سويا در مقايسه با پروتئين استاندارد کازئين انجام گرفت.
مواد و روش ها: تحقيق با طراحي تجربي روي تعداد 32 موش صحرايي نر در سن 21 روز، از نژاد
Wistar تحت 4 رژيم غذايي در گروه هاي 8 تايي شامل آرد گندم (مورد 1) و مخلوط آرد گندم + سويـا (مورد 2)، كازئين + متيونين (استاندارد) و بدون پروتئين (پايه) براي مطالعه TPD قرار داده شدند. طول دوره مطالعه براي TPD، 9 روز بود. به منظور محاسبه TPD، مقدار ازت دريافتي و ازت دفعي حيوانات تعيين گرديد. ميزان TPD گروه كازئين + متيونين با آرد گندم و مخلوط آرد گندم + سويـا با آزمون آماري t-test مورد ارزيابي آماري قرار گرفت.
نتايج: ارقام
93.9±3.6, 93.4±2.3 و 80.3±5.9 به عنوان ميانگين و انحراف معيار شاخص TPD به ترتيب براي پروتئين هاي كازئين + متيونين، آرد گندم و مخلوط آرد گندم + سويـا بود. همچنين نتيجه آزمون آماري بين گروه كازئين + متيونين با گروه مخلوط آرد گندم + سويـا معني دار مي باشد (p<0.0001). ميانگين غذاي دريافتي در گروه هاي بدون پروتئين، كازئين + متيونين، آرد گندم و آرد گندم + سويا به ترتيب 28.3, 48.7, 19 و 45.4 بوده است.
نتيجه گيري: كيفيت پروتئين آرد گندم برابر كازئين ولي مخلوط آرد گندم + سويـا پايين تر از كازئين مي باشد. بنابراين مي توان با افزايش مقدار پروتئين سويا، ارايه راه كارهاي كاربردي در تكنولوژي توليد سويا و استفاده از واريته مناسب تر آرد به ويژه سمولينا قابليت هضم مخلوط آرد گندم + سويـا را افزايش داد.

 
كلید واژه: 

 
موضوعات مرتبط: 
 
ارجاعات: 
 
 
مقالات نشریه ای مرتبط: 
 
مقالات همایشی مرتبط: 
 

  بازدید یکساله 287
 
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی