7 SID.ir | اثرات آللوپاتيکي عصاره آبي خردل وحشي بر رشد و برخي خصوصيات بيوشيميايي و فيزيولوژيکي کلزا

مشخصات مقاله

عنوان نشریه: 
 
عنوان مقاله: 

اثرات آللوپاتيکي عصاره آبي خردل وحشي بر رشد و برخي خصوصيات بيوشيميايي و فيزيولوژيکي کلزا

 
نویسندگان: 
 
آدرس:  
* گرگان، دانشگاه علوم کشاورزي و منابع طبيعي گرگان، دانشکده علوم، گروه زيست شناسي
 
چکیده: 

در مزارع کلزا، خردل وحشي به وفور مي رويد و به عنوان علف هرز عمده آن به حساب مي آيد. همانند برخي بذرهاي ديگر احتمالا از خردل وحشي ترکيبات آللوشيميايي خاصي به درون خاک آزاد مي شود که موجب آلودگي و تغيير رشد کزا مي شود. در اين پژوهش از مزرعه کلزا بذور اين دو گياه جمع آوري گرديد و آن گاه بذر کلزا در محيط کشت هوگلند و بذر خردل وحشي در مزرعه آزمايشي کشت داده شد. در مرحله 5-6 برگي خردل وحشي عصاره اي با تراکم 10 گرم پودر خشک در 100 ميلي ليتر تهسه و از آن محلول هاي 0.5 و 1.5 درصد تهيه شد. عصاره بخش هوايي موجب کاهش طول ريشه، بخش هوايي، سطح برگ و وزن تر کلزا شد،ليکن عصاره ريشه تنها در تراکم 1.5 درصد موجب بروز اين آثار گرديد. عصاره بخش هوايي در غلظت 1.5 درصد موجب کاهش کلروفيل a و کلروفيل کل کلزا شد، ليکن عصاره ريشه اي در همين تراکم کلروفيل b را کاهش داد. در ضمن عصاره بخش هوايي موجب کاهش واکنش هيل در کلزا شد. به احتمال قوي در اين راستا برخي ترکيبات آللوپاتيک خردل موجب کاهش سنتز ترکيبات پرفيريني لازم براي سنتز کلروفيل و در نتيجه کاهش فتوسنتز مي شوند. از جانب ديگر عصاره هاي بخش ريشه و اندام هوايي خردل وحشي موجب افزايش کربوهيدرات هاي محلول و کاهش کربوهيدرات هاي نامحلول شدند که مي تواند دلالت بر کاهش ترکيبات همچون سلولوز و در نتيجه ضعيف شدن ديواره سلولي داشته باشد. اين عصاره ها در برگ کلزا موجب کاهش پروتئين و افزايش پرولين شدند. در ضمن با غلظت 1.5 درصد عصاره هاي مذکور فعاليت پراکسيدازي نيز در کلزا مشاهده گرديد. کاهش پروتئين بيانگر فعاليت پروتئازي بوده که احتمالا برخي آمينواسيدهاي حاصل همانند اسيد گلوتاميک در سنتز پرولين وارد مي شوند تا مقاومت گياه را در ارتباط با فشار اسمزي بالا ببرد. فعاليت پراکسيدازي هم مي تواند محرکي براي سنتز برخي ترکيبات پلي فنلي جهت مقاومت بيشتر گياه باشد.

 
كلید واژه: 

 
موضوعات مرتبط: 
 
ارجاعات: 
  • ندارد
 
 
مقالات نشریه ای مرتبط: 
 
مقالات همایشی مرتبط: 
 

  چکیده انگلیسی بازدید یکساله 93
 
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی