4 SID.ir | اثر شوري خاك هاي طبيعي بر فعاليت پراكسيدازي دو رقم پنبه

مشخصات مقاله

 
عنوان مقاله: 

اثر شوري خاك هاي طبيعي بر فعاليت پراكسيدازي دو رقم پنبه

 
نویسندگان: 
 
آدرس:  
* گروه تخصصی زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان، گرگان، ایران
 
چکیده: 

اين تحقيق با هدف بررسي يكي از جنبه هاي فيزيولوژيكي و بيوشيميايي مقاومت به تنش شوري خاك انجام شد و در آن تغييرات دوره اي فعاليت پراكسيدازي پنبه در مراحل مختلف رشد رويشي، تحت اثر شوري هاي مختلف خاك طبيعي و ژنوتيپ گياه اندازه گيري شد. بنابراين دو رقم پنبه (Gossypium hirsutum L.) شامل ساي اكرا (Siokra) و ساحل (Sahel)، در چهارسطح شوري خاك طبيعي [هدايت الكتريكي 0.6 (شاهد)،‌ 6.3، 12.3 و 16 (دسي زيمنس بر متر)]، كشت شدند. سنجش ها در سه مرحله از رشد رويشي شامل مرحله دو برگي، چهار برگي و شش برگي صورت گرفت. در برگ هاي هر دو رقم از مرحله اول تا سوم با افزايش شوري، غلظت هاي يون هاي Na+ و Cl- به طور قابل ملاحظه اي افزايش داشت. تنش شوري موجب كاهش، ميزان نسبي آب (RWC)،‌ سرعت رشد گياه (CGR) و شاخص سطح برگ (LAI) گرديد. فعاليت پراكسيدازي رقم ساحل در هر سه مرحله رشد رويشي افزايش داشت و در رقم مقاوم ساي اكرا در مرحله اول و مرحله دوم از مزرعه كاهش يافت،‌ ولي در مرحله سوم افزايش بالايي نشان داد. با توجه به مقاومت بالاتر رقم ساي اكرا نشان داد اين رقم در مراحل اوليه، يا نياز به آنزيم هاي آنتي اكسيدانت نداشته و يا از ساير آنزيم ها براي فعاليت هاي آنتي اكسيدانت استفاده كرده است. اثر شوري بر فعاليت آنزيم هاي آنتي اكسيدانت با توجه به درجه شوري خاك، ژنوتيپ گياه (رقم)، مرحله رشد روشي (در رقم ساي اكرا) تغيير كرد. در رقم حساس بين فعاليت پراكسيدازي و افزايش تنش شوري همبستگي مثبت وجود داشت. فعاليت پراكسيدازي رقم ساحل به سطوح «بالقوه» اوليه آن بستگي داشت اما در رقم ساي اكرا كاملا القايي بود. اگر فعاليت پراكسيدازي بعنوان يك مكانسيم مقاومت به شوري مواد استفاده قرار گيرد، در گياهان مختلف مرحله رويشي افزايش آن متفاوت است، زيرا در رقم ساي اكرا در مرحله سوم (برگ هاي 5 و 6) شروع به افزايش كرد.

 
کلید واژه: 

 
موضوعات مرتبط: 
 
ارجاعات: 
  • ندارد
 
 
مقالات نشریه ای مرتبط: 
 
مقالات همایشی مرتبط: 
 

  چکیده انگلیسی بازدید یکساله 125
 
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی