4 SID.ir | بررسي مقدار فلزات سمي كادميوم، كرم، سرب و جيوه در رب گوجه فرنگي در شهر اصفهان

مشخصات مقاله

 
عنوان مقاله: 

بررسي مقدار فلزات سمي كادميوم، كرم، سرب و جيوه در رب گوجه فرنگي در شهر اصفهان

 
نویسندگان: 
 
آدرس:  
* گروه بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
 
چکیده: 
فلزات سمي كادميوم ، كرم ، سرب و جيوه به مقدار بسيار كم از طريق مواد غذايي وارد بدن انسان مي شوند. يكي از منابع ورود اين فلزات سمي ، خوردگي دستگاههاي غير استاندارد است كه در تهيه فرآورده هاي غذايي مورد استفاده قرار مي گيرند. انحلال اين فلزات در pH پايين مي تواند صورت گيرد. از جمله اين فرآورده هاي غذايي مي توان رب گوجه فرنگي را نام برد كه داراي pH حدود 6/4 مي باشد. در اين مطالعه اثر دستگاههاي توليد كننده رب گوجه فرنگي بر افزايش غلظت عناصر كمياب سمي فوق الذكر مورد بررسي قرار گرفته است.
براي اين منظور 50 نمونه گوجه فرنگي ، 25 نمونه آب گوجه فرنگي و 61 نمونه رب گوجه فرنگي خانگي ، كنسروي و موجود در سطح شهر ، ابتدا به روش هضم مرطوب (با اسيد نيتريك) هضم شدند. سپس محلول حاصل از نظر كادميوم به روش جذب اتمي ، سرب به روش رنگ سنجي (دي تيزون ) ، كرم به روش رنگ سنجي (دي فنيل كار بازديد) و جيوه به روش اسپكتروفتومتري جذب اتمي بدون شعله (بخار سرد) تعيين مقدار شدند.
نتايج حاصل از انجام اين تحقيق نشان مي دهد كه درصد بازيابي عناصر مورد مطالعه با غلظتهاي 1 و 5 ميلي گرم در ليتر اضافه شده به نمونه هاي مختلف گوجه فرنگي بيشتر از 93% بوده است. نتايج همچنين نشان داد كه غلظت Cd ، Cr ، Pb در كليه نمونه هاي رب گوجه فرنگي خانگي از حداكثر مجاز كمتر بوده است. جيوه در كليه نمونه هاي مورد مطالعه وجود نداشت كه مي تواند بعلت عدم حضور اين عنصر بعنوان ناخالصي در ساختمان آلياژ استيل دستگاههاي مورد استفاده باشد.
نتايج حاصل از آزمونهاي آماري ، آناليز واريانس (ANOVA) و آزمون دانكن نشان مي دهد كه اختلاف معني داري بين روشهاي تهيه رب گوجه فرنگي وجود دارد كه اثر دستگاههاي غير استاندارد را در افزايش غلظت اين فلزات در رب گوجه فرنگي تائيد مي كند.
 
کلید واژه: 

 
موضوعات مرتبط: 
 
ارجاعات: 
  • ندارد
 
 
مقالات نشریه ای مرتبط: 
 
مقالات همایشی مرتبط: 
 

  چکیده انگلیسی بازدید یکساله 450
 
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی