4 SID.ir | وضعيت چربي خون و چربي رژيم غذايي نوجوانان: برنامه قلب سالم اصفهان - پروژه ارتقاء سلامت قلب از دوران كودكي

مشخصات مقاله

عنوان نشریه: 
 
عنوان مقاله: 

وضعيت چربي خون و چربي رژيم غذايي نوجوانان: برنامه قلب سالم اصفهان - پروژه ارتقاء سلامت قلب از دوران كودكي

 
نویسندگان: 
 
آدرس:  
*
 
چکیده: 
سابقه و هدف: ارزيابي وضعيت چربي‌هاي سرم نوجوانان و ارتباط آن با رژيم غذايي و ارزيابي رفتار، نگرش، عملكرد و آگاهي (BASK) دانش آموزان، والدين و مسئولين مدارس در اين رابطه، به منظور طراحي مداخلات جامعه‌نگر در جهت پيشگيري و كنترل عوامل خطرساز بيماري‌هاي قلبي و عروقي. مواد و روش‌ها: افراد مورد بررسي، 2000 دانش آموز 18-11 ساله انتخاب شده به روش تصادفي ساده چند مرحله‌اي (1000 دختر و 1000 پسر)، والدين آنها (2000 نمونه) و مسئولين مدارس (500 نمونه) در مناطق شهري و روستايي دو استان اصفهان و مركزي بوده‌اند (استان اصفهان براي مداخلات بعدي در نظر گرفته شده و استان مركزي به عنوان ناحيه مرجع در نظر گرفته شده است). يافته‌ها توسط پرسشنامه، معاينه فيزيكي و فرم ثبت غذاي سه روزه و پرسشنامه تكرر مصرف مواد غذايي به دست آمد و ليپيدهاي سرم در آزمايشگاه مركز تحقيقات قلب و عروق اصفهان، اندازه‌گيري شد. يافته‌ها توسط نرم‌افزار Spss/win و با استفاده از آزمون‌هاي آماري Student T و رگرسيون خطي چندگانه در سطح معني‌دار 0.05>P تحليل شد. يافته‌ها: بيشتر دانش آموزان، والدين و مسئولين مدارس آگاهي كافي نسبت به تغذيه سالم داشتند؛ ولي عملكرد آنها در اين جهت نبود به طوري كه بيشتر خانواده‌ها علي‌رغم داشتن آگهي از سالم‌تر بودن انواع روغن مايع، بيشتر از روغن جامد استفاده مي‌كردند و اين موضوع تا حد زيادي مي‌تواند به دليل مناسب بودن قيمت روغن جامد و دسترسي راحت‌تر به آن باشد. اگرچه ميانگين مصرف چربي نوجوانان (0.4+-21.2 درصد) در محدوده مجاز توصيه شده (30%>) بود، اما در بسياري موارد اختلالات چربي خون سرم وجود داشت. به عنوان مثال، ميانگين كلسترول سرم دختران گروه سني 14-11 و 18-15 ساله، به طور معني‌داري بالاتر از مقادير استاندارد بود (به ترتيب 169 و 172 در برابر 160 و 159 ميلي گرم در دسي ليتر، 0.05>P). ارتباط مستقيم بين اختلالات چربي خون در نوجوانان و مصرف چربي هيدروژنه غذاهاي آماده و ميان وعده‌هاي غذايي چرب به دست آمد (0.05>P). اگرچه ميزان مصرف پروتئين در حد توصيه شده بود (0.9+-13.4 درصد)؛ ولي با توجه به مصرف گوشت گوسفند چرب، تعداد دفعات مصرف گوشت قرمز با اختلالات چربي خون ارتباط مستقيم داشت (0.05>P). يكي از دلايل بالا بودن تري‌گليسريد خون مي‌تواند مصرف بيش از حد كربوهيدرات (1+-65.2 درصد) باشد. نتيجه‌گيري: هرچند در جوامع غربي، بيشتر بر كاهش ميزان چربي مصرفي تأكيد مي‌ِشود، ولي در جامعه ما كه اين ميزان در حد قابل قبول است، بيشتر بايد بر اصلاح كيفيت چربي مصرفي تأكيد شود تا كميت آن. اين اقدام زير بنايي مستلزم مشاركت صنايع غذايي، مسئولين دولتي، مصرف كنندگان و رسانه‌هاي گروهي مي‌باشد.
 
کلید واژه: 

 
موضوعات مرتبط: 
 
ارجاعات: 
  • ندارد
 
 
مقالات نشریه ای مرتبط: 
 
مقالات همایشی مرتبط: 
 

  چکیده انگلیسی بازدید یکساله 195
 
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی