سابقه و هدف: بوي بد دهان عارضه شايعي است كه تعداد زيادي از افراد جامعه از آن رنج ميبرند لذا اين تحقيق با هدف بررسي اتيولوژيهاي مختلف اين عارضه انجام شد.
مواد و روشها: 120 نفر مورد معاينه در خصوص Pi، GI، پوسيدگي، بيماريهاي پريودنتال و بوي بد دهان قرار گرفتند و نتايج از طريق t-test و Odd's ratio مورد بررسي قرار گرفت. پس از مطالعات اوليه در اين پرسشنامهاي تهيه شد و معاينات كلينيكي نيز بر اساس اين پرسشنامه از جمعيتي بالغ بر 100 نفر كه بطور تصادفي انتخاب شده بودند به عمل آمد، كه عوامل ايجاد كننده بوي بد دهان در آنها به دو قسمت دهاني و خارج دهاني تقسيم شدند. جداول و نمودارهايي نيز بر اساس درصدهاي فراواني ساده تهيه شدند.
يافتهها: نتايج اين تحقيق نشان دادند از آنجايي كه چند عاملي بودن اتيولوژي بوي بد دهان به اثبات رسيده است. لذا تعيين عاملي خاص به عنوان ايجاد كننده بوي بد دهان كاري اشتباه خواهد بود، اما بر اساس يافتههاي اين تحقيق عواملي مانند: پري كرونيت، شلوغي دندانها، بيماريهاي لثه، پوسيدگيها و پر كردگيهاي نامناسب و غيره بهمراه بد در زمره موثرترين عوامل شناخته شدهاند.
نتيجهگيري: به طور كلي ميتوان گفت كه هر كدام از عوامل داخل دهاني به تنهايي اگر با بهداشت بد همراه باشند ميتوانند بوي بد ايجاد نمايند.