مشخصات مقاله عنوان نشریه: پايش اطلاعات شماره: تابستان 1382 , دوره 2 , شماره 3 ; از صفحه 215 تا صفحه 223 . عنوان مقاله: بررسي كفايت رژيم غذايي بزرگسالان تهراني: مطالعه قند و ليپيد تهران نویسندگان: آزادبخت ليلا, ميرميران پروين, سعادتي نفيسه, عزيزي فريدون* آدرس: * اوین، بیمارستان آیتالله طالقانی، طبقه اول، مرکز تحقیقات غدد درونریز و متابولیسم، گروه غدد درون ریز و متابولیسم، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی چکیده: شاخص تغذيه سالم جهت ارزيابي كيفيت رژيم غذايي در جوامع مختلف طراحي شده است. هدف از اين بررسي تعيين امتياز شاخص تغذيه سالم در بزرگسالان ساكن منطقه 13 تهران و ارتباط آن با دريافت مواد مغذي، گروه هاي غذايي و مقدار واحد مصرفي از آنها در سال هاي 80- 1378 بود. از 1287 نفر كه به طور تصادفي از مطالعه قند و ليپيد تهران براي بررسي هاي تغذيه اي انتخاب شده بودند، يافته هاي 819 فرد بزرگسال 19 سال و بالاتر در اين گزارش آورده شده است. بررسي وضعيت تغذيه اي به روش تكميل دو روز يادآمد غذايي صورت گرفت. شاخص تغذيه سالم بر اساس 9 جز (گروه هاي هرم راهنماي غذايي: اجزا 5-1، مقدار درصد چربي از كل كالري، درصد چربي هاي اشباع دريافتي و كلسترول: اجزا 8-6 و تنوع غذايي: جز 9) محاسبه گرديد. دامنه امتياز هر جز از اين شاخص 10-0 بود. بنابراين مجموع حداكثر امتياز اين شاخص 90 محسوب مي شد. روش محاسبه شاخص مذكور با توجه به اطلاعات موجود در زمينه داده هاي تغذيه اي نسبت به شاخص تغذيه سالم طراحي شده در مطالعات قبلي تعديل گرديد. امتياز تنوع نيز با توجه به تعداد غذاهاي مصرفي در جامعه نوجوان مورد بررسي تعيين شد. امتياز شاخص تغذيه به سه گروه كمتر از 45 (ضعيف)، مابين 72-45 (نياز به تغيير و اصلاح) و بيشتر از 72 (خوب) تقسيم بندي شد. به منظور تعيين ارتباط شاخص تغذيه سالم با مواد مغذي دريافتي و تعداد واحدهاي مصرفي گروه هاي هرم راهنماي غذايي از آزمون همبستگي نسبي استفاده شد. امتياز هر جز از شاخص تغذيه سالم نيز محاسبه و در سه گروه بالاتر از 8، مابين 8-5 و كمتر از 5 تقسيم بندي شد. ميانگين امتياز شاخص تغذيه سالم در زنان 8/8±9/64 و در مردان 8/9±1/65 بود. تعداد واحدهاي مصرفي از گروه هاي مختلف هرم راهنماي غذايي و تمامي مواد مغذي به جز سلنيوم در افرادي كه امتياز اين شاخص آنها خوب بود، به ميزان معني داري بيشتر از گروه با امتياز ضعيف بود (P<0.05). در مقابل كل چربي و ميزان چربي اشباع دريافتي در گروه خوب نسبت به دو گروه ديگر كمتر بود (P<0.001). كلسترول مصرفي در گروه با امتياز بيشتر از 72 نسبت به گروه با امتياز 72-45 كمتر بود (P<0.05). تعداد اقلام غذايي مصرفي در گروه با امتياز شاخص تغذيه خوب به ميزان معني داري بالاتر از دو گروه ديگر بود (P<0.001). همبستگي مثبت و معني داري نيز ميان تعداد واحدهاي دريافتي از گروه هاي نان و غلات P<0.001) و (r=0.2، گروه سبزي ها P<0.001) و (r=0.4، ميوه ها P<0.001) و (r=0.4، لبنيات P<0.001) و (r=0.3، گوشت ها P<0.001) و (r=0.1 و همبستگي منفي و معني داري ميان چربي كل دريافتي، درصد چربي اشباع و كلسترول مصرفي P<0.001) و (r=-0.1 با شاخص تغذيه سالم مشاهده شد.رژيم غذايي 3/73 درصد از بزرگسالان مورد بررسي نيازمند به تغيير و اصلاح و برنامه غذايي 4/24 درصد از آنها، خوب بود. 2/2 درصد از بزرگسالان نيز از الگوي غذايي ضعيف پيروي مي كردند. با توجه به اين كه برنامه غذايي اكثر بزرگسالان جامعه نيازمند اصلاح و تغيير است، لزوم آموزش هاي صحيح تغذيه اي در اين گروه سني احساس مي شود. کلید واژه: شاخص تغذيه سالم(Q2)كفايت رژيم غذايي(Q4)هرم راهنماي غذايي(Q3)تهران(Q2)بزرگسال(Q2) چارک 1 این موضوع در حوزۀ علمی خود، در چارک اول تازگی است. یعنی استقبال پژوهشگران از این موضوع خیلی زیاد است. چارک 2 این موضوع در حوزۀ علمی خود، در چارک دوم تازگی است. یعنی استقبال پژوهشگران از این موضوع زیاد است. چارک 3 این موضوع در حوزۀ علمی خود، در چارک سوم تازگی است. یعنی استقبال پژوهشگران از این موضوع کم است. چارک 4 این موضوع در حوزۀ علمی خود، در چارک چهارم تازگی است. یعنی استقبال پژوهشگران از این موضوع خیلی کم است. موضوعات مرتبط: تبریزاصفهانمشهدکرمانروان سنجیهنجاریابیاعتبارساختار عاملی ارجاعات: معرفي اهداف، روش اجرايي و ساختار بررسي قند و ليپيد تهران (TLGS)تعيين تنوع مواد غذايي مصرفي و ارتباط آن با كفايت دريافت مواد مغذي در يك منطقه شهري تهران مقالات نشریه ای مرتبط: شاخص تغذيه سالم و ارتباط آن با كفايت رژيم غذايي در نوجوانان تهراني: مطالعه قند و ليپيد تهرانتنوع اقلام مصرفي در گروه هاي غذايي: شاخص كفايت مواد مغذي در زنان تهرانيتعيين تنوع مواد غذايي مصرفي و ارتباط آن با كفايت دريافت مواد مغذي در يك منطقه شهري تهران تنوع غذايي: شاخصي از سلامت و كفايت تغذيه اي (مقاله مروري)تعيين تنوع مواد غذايي مصرفي و ارتباط آن با كفايت دريافت مواد مغذي در نوجوانان منطقه اي از تهران مقالات همایشی مرتبط: تاثیر مداخله آموزشی بر ارتقاء رفتارهای تغذیه ای و پیروی از تغذیه سالم در سالمندانبررسی آگاهی، نگرش و عملکرد بیماران دیابتی مراجعه کننده به انجمن دیابت در خصوص تغذیه و برنامه غذایی در سال 1393بررسی نقش مثبت مصرف فیبرهای غذایی در میان وعده های غذاییتبعیت از رژیم غذایی مدیترانه ای در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی گیلان: به عنوان یک الگوی غذایی سالمتغذیه و پیشگیری از آلرژی ویدئوهای مرتبط از مکتبخونه چکیده انگلیسی بازدید یکساله 195 آخرین های بلاگ معرفی 10 موضوع داغ در بیست حوزه علمی بر اساس پایگاه مرکز اطلاعات علمیتست آنلاین کروناآشنایی با شاخص های hI ،hf و hm از خانواده شاخص هرشچطور مطالب را تنها در یک سایت خاص جستجو کنیمآموزش جستجوی تصویر در گوگلبرقراری پیوند میان ارجاعات درون متنی و آخر متن ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی