5 SID.ir | اثر شوري آب بر کميّت و کيفيت ترکيبات بيوشيميايي گياه دارويي بادرنجوبيه (Mellissa officinallis L. )

مشخصات مقاله

عنوان نشریه: 
 
عنوان مقاله: 
اثر شوري آب بر کميّت و کيفيت ترکيبات بيوشيميايي گياه دارويي بادرنجوبيه (Mellissa officinallis L. )
 
نویسندگان: 
 
آدرس:  
* گروه علوم مرتع، دانشکده منابع طبيعي، دانشگاه علوم کشاورزي و منابع طبيعي، ساري
 
چکیده: 
اين پژوهش با هدف بررسي اثرات سطوح مختلف شوري آب آبياري بر برخي صفات فيزيولوژيکي و بيوشيميايي گياه دارويي بادرنجبويه (Melissa officinallis L. ) انجام شد. براي اين منظور يک آزمايش مزرعه اي در قالب طرح بلوک تصادفي در سه تکرار در ارسنجان اجرا شد. تيمارهاي شوري در اين تحقيق در سه سطح 1، 4 و 7 دسي زيمنس بر متر بودند که با استفاده از آب چاه هاي کشاورزي با شوري طبيعي اعمال شدند. وزن خشک اندام هاي هوايي، مقادير سديم، پتاسيم و پرولين در اوايل گلدهي گياه اندازه گيري و سنجش مواد موثره انجام گرديد. تمامي نشاءها در شوري 7 دسي زيمنس بر متر خشک شدند لذا داده اي در اين سطح شوري حاصل نشد. نتايج تجزيه و تحليل داده ها در سطح احتمال 5 درصد نشان داد که در تيمار شوري 1 دسي زيمنس برمتر ميزان وزن خشک و پرولين بالاتر بود ولي با رسيدن شوري به 4 دسي زيمنس بر متر از مقدار اين دو شاخص کاسته شد. همچنين با افزايش شوري ميزان سديم افزايش ولي مقدار پتاسيم و نسبت پتاسيم به سديم کاهش پيدا کرد. درخصوص ترکيبات موجود در اسانس گياه نيز با افزايش تنش شوري برخي از اين ترکيبات افزايش و برخي کاهش پيدا کردند. برخي در تيمار شاهد وجود نداشتند ولي با افزايش تنش شوري در تيمار 4 دسي زيمنس بر متر توليد شدند. برخي ديگر از ترکيبات در تيمار شاهد توليد شدند ولي با افزايش تنش شوري در تيمار 4 دسي زيمنس بر متر توليد آن ها قطع شد. از آنحايي که گياه در شوري 7 دسي زيمنس بر متر کاملاً خشک شد و در شوري 4 دسي زيمنس بر متر نيز شاخص هايي که نقش مکانيسم دفاعي را به هنگام بروز تنش شوري در گياه برعهده دارند کاهش يافتند، بنابراين مي توان نتيجه گرفت که اين گياه حساس به شوري است و کشت آن در مناطق شور يا آبياري آن با آب شور بيش از 1 دسي زيمنس بر متر توصيه نمي شود.
 
كلید واژه: 

 
موضوعات مرتبط: 
-
 
ارجاعات: 
  • ندارد
 
 
مقالات نشریه ای مرتبط: 
 
مقالات همایشی مرتبط: 
 

  چکیده انگلیسی بازدید یکساله 35
 
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی