مشخصات مقاله عنوان نشریه: مجله علوم باغباني ايران (علوم كشاوري ايران) اطلاعات شماره: پاييز 1397 , دوره 49 , شماره 3 ; از صفحه 601 تا صفحه 612 . عنوان مقاله: بررسي کمي و کيفي اسانس توده هايي از پونه سا (Nepeta spp. ) و تعيين کارآمدي اجزاي اسانس در بررسي روابط درون و بين گونه اي نویسندگان: هادي نجمه, شجاعيان عبدالعلي*, سفيدکن فاطمه, جعفري علي اشرف آدرس: * گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران چکیده: پونه سا (Nepeta) از بزرگ ترين جنس هاي تيره نعنا بوده و ايران از خواستگاه هاي اصلي آن است. در مورد بررسي فعاليت هاي زيستي متابوليت هاي ثانويه جنس پونه سا، گزارشات متعددي وجود دارد که نشان دهنده اهميت اين جنس است. در اين پژوهش، کميت و کيفيت اسانس 12 توده از گونه هاي ايراني پونه سا، N. cataria، N. menthoides و N. crassifolia، کشت شده در منطقه غرب تهران، مطالعه شد. همچنين، کارآمدي اجزاي اسانس، در بررسي روابط درون و بين گونه ها ارزيابي شد. اندام هاي گياهي در مرحله گل دهي کامل، برداشت شده و پس از خشک شدن در سايه، به روش تقطير با آب، اسانس گيري شدند. بررسي کمي و کيفي اجزاي اسانس، به ترتيب با استفاده از دستگاه هاي GC و GC/MS انجام شد. به منظور تعيين نقش هر يک از اجزاي اسانس در تنوع درون و بين گونه اي، از روش تجزيه به مؤلفه هاي اصلي استفاده شد. بيشترين بازده اسانس به توده مرکزي از گونه N. cataria (5/2 %) تعلق گرفت. در گونه N. cataria، نپتالاکتون II (a4-آلفا، 7-آلفا، a7-بتا نپتالاکتون)، در گونه N. menthoides، دو جزء 1، 8- سينئول و نپتالاکتون II و در N. crassifolia، سه جزء نپتالاکتون I (a4-آلفا، 7-آلفا، a7-آلفا نپتالاکتون)، 1، 8- سينئول و نپتالاکتون II، ترکيب(هاي) غالب اسانس را تشکيل دادند. گونه هاي N. crassifolia و N. cataria به ترتيب از نظر ميزان نپتالاکتون I و II، جايگاه هاي اول را به خود اختصاص دادند. از نظر ميزان کل نپتالاکتون در اسانس، گونه N. cataria (1/99-8/97%) رتبه اول را داشت. همچنين، نتايج، کارآمدي اجزاي اسانس در تمايز گونه ها و تعيين روابط درون و بين گونه ها را به اثبات رساند. در اين پژوهش، بر اساس اجزاي اسانس، گونه هاي N. crassifolia و N. cataria در يک گروه مجزا از گونه N. menthoides قرار گرفتند. کلید واژه: اسانس(Q2)پونه سا(Q1)تيره نعنا(Q1)روابط درون و بين گونه اي(Q1)نپتالاکتون(Q1) چارک 1 این موضوع در حوزۀ علمی خود، در چارک اول تازگی است. یعنی استقبال پژوهشگران از این موضوع خیلی زیاد است. چارک 2 این موضوع در حوزۀ علمی خود، در چارک دوم تازگی است. یعنی استقبال پژوهشگران از این موضوع زیاد است. چارک 3 این موضوع در حوزۀ علمی خود، در چارک سوم تازگی است. یعنی استقبال پژوهشگران از این موضوع کم است. چارک 4 این موضوع در حوزۀ علمی خود، در چارک چهارم تازگی است. یعنی استقبال پژوهشگران از این موضوع خیلی کم است. موضوعات مرتبط: - ارجاعات: ندارد مقالات نشریه ای مرتبط: ترکيبات شيميايي اسانس پونه ساي سبلاني Nepeta menthoides Boiss & Buhse مقايسه تركيب هاي شيميايي اسانس بومادران زرد (.Achillea biebersteinii Afan) استان خراسان با استفاده از روشهاي آماري چند متغيرهبررسي مواد متشكله اسانس گياه پونه ساي اصفهاني اثرات سه اسانس گياهي روي فعاليت هاي زيستي سوسك چهار نقطه اي حبوبات Callosobruchus (maculates F. (Coleoptera: Bruchidaeاسانس و دستگاه هاي اسانس گيري مقالات همایشی مرتبط: تنوع بین- و درون گونه ای گونه های منتخب پونه سا (.Nepeta spp) از ایران بر اساس ترکیبات فنولی هدفاثر زمان برداشت و روش استخراج بر کمیت و کیفیت اسانس Thymus Pubescensبررسی تاثیر زمان برداشت و زمان اسانس گیری بر کمیت اسانس گیاه دارویی به لیمو (Lippia citriodora)مطالعه تنوع فیتوشیمیایی گونه پونه سای خوشه ای به عنوان گیاه داروییاثر زمان برداشت و روش استخراج بر کمیت و کیفیت اسانس Tanacetum Balsamita ویدئوهای مرتبط از مکتبخونه چکیده انگلیسی بازدید یکساله 173 آخرین های بلاگ آموزش جستجوی دقیق در اسکوپوسآموزش اضافه کردن دو محور در ورد و اکسلچگونه جدیدترین مطلب را در گوگل جستجو کنیمیافتن کلمه مترادف انگلیسی در ورد wordتکنیک های جستجو در گوگل: استفاده از عملگر Notتست آنلاین کرونا ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی