4 SID.ir | تأثير تنش شوري بر برخي ويژگي هاي فيزيولوژيک و ريخت شناختي توده هاي بومي شلغم ايراني (Brassica rapa)

مشخصات مقاله

 
عنوان مقاله: 

تأثير تنش شوري بر برخي ويژگي هاي فيزيولوژيک و ريخت شناختي توده هاي بومي شلغم ايراني (Brassica rapa)

 
نویسندگان: 
 
آدرس:  
* پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج
 
چکیده: 
به منظور بررسي تأثير شوري بر برخي ويژگي هاي ريخت شناختي (مورفولوژيک) و فيزيولوژيک توده هاي شلغم ايراني آزمايشي گلخانه اي به صورت فاکتوريل در قالب طرح کامل تصادفي با سه تکرار انجام شد. عامل اول شوري آب در چهار سطح (0، 60، 120 و 180 ميلي مولار کلريد سديم) و عامل دوم 15توده ي شلغم ايراني بود. نتايج نشان داد، تنش شوري ميزان وزن تر و خشک شاخساره (63 و 33 درصد)، وزن تر ريشه ي غده اي (86 درصد)، سبزينه ي (کلروفيل) a و b (52 و 5/37 درصد)، پتاسيم برگ و ريشه (2/33 و 2/31 درصد) را کاهش و ميزان سديم برگ و ريشه ي غده اي را افزايش (84 و 3/90 درصد) داد. نتايج اثر متقابل شوري و توده نشان داد، توده هاي مشهد، يزد و بيرجند بيشترين کاهش ميزان پرولين (71، 5/64 و 6/61 درصد) و توده هاي مهريز و کرمانشاه کمترين کاهش سبزينه ي a (22 و 3/32 درصد) در شوري 180 ميلي مولار نسبت به شاهد را داشتند. سبزينه ي a و b با وزن تر (**8/0 و **72/0) و خشک اندام هاي هوايي (*73/0 و *68/0) همبستگي مثبت داشت. پرولين نيز به ترتيب با سديم و پتاسيم برگ همبستگي مثبت و منفي (*43/0 و *42/0-) داشت. پتاسيم و سديم ريشه همبستگي منفي (**88/0-) و معني داري با هم داشتند. نتايج همچنين نشان داد، توده هاي شلغم ايراني به تنش شوري واکنش هاي متفاوتي نشان مي دهند و از يون هاي پتاسيم و سديم مي توان به عنوان شاخص انتخاب توده هاي متحمل به شوري در شلغم استفاده کرد.
 
کلید واژه: 

 
موضوعات مرتبط: 
-
 
ارجاعات: 
  • ندارد
 
 
مقالات نشریه ای مرتبط: 
 
مقالات همایشی مرتبط: 
 

  چکیده انگلیسی بازدید یکساله 37
 
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی