5 SID.ir | مقايسه ي کمي و کيفي اسانس مرزه ي اوراماني Satureja avromanica Maroofi در رويشگاه و مزرعه

مشخصات مقاله

 
عنوان مقاله: 

مقايسه ي کمي و کيفي اسانس مرزه ي اوراماني Satureja avromanica Maroofi در رويشگاه و مزرعه

 
نویسندگان: 
 
آدرس:  
* بخش تحقیقات جنگل ومرتع، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان کردستان، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، سنندج، ایران
 
چکیده: 
گونه ي گياهي Satureja avromanica Maroofi يکي از گونه هاي انحصاري تيره Lamiaceae يا نعنا است. در اين تحقيق به منظور بررسي کميت و کيفيت اسانس سرشاخه ي گلدار گياه در حالت زراعي و مقايسه با نمونه ي خودرو، بذر گياه از رويشگاه گردآوري و پاييز همان سال در شاسي فضاي بازکشت شد سپس نشاها به مزرعه منتقل شد. اندام هاي هوايي گياه در مرحله ي گلدهي کامل از رويشگاه و همچنين طي دو سال پي درپي از مزرعه گردآوري و پس از خشک کردن در سايه به روش تقطير با آب اسانس گيري شد. ترکيب هاي تشکيل دهنده ي اسانس به کمک دستگاه هاي GC و GC/MS شناسايي شد. در اين اسانس در سال هاي اول و دوم کشت به ترتيب 16و14 ترکيب شناسايي شد که به ترتيب درمجموع 4/93 و 1/90درصد از اسانس را تشکيل مي دهند. بازده اسانس نمونه رويشگاهي 4/1% بود. بازده ي اسانس نمونه کشت شده درسال اول و دوم به ترتيب 17/0 %و21/0% بود. ترکيب هاي عمده ي اسانس در سال اول تيمول (3/32%)، کارواکرول (6/23%)، پارا سيمن (1/18%)، گاما ترپينن (4/5%) و در سال دوم تيمول (7/12%)، کارواکرول (3/48%)، پارا سيمن (9/9%)، گاما ترپينن (4/8%) بود. در سال دوم ميزان تيمول در اسانس به حدود نصف (7/12%) کاهش يافت درحالي که ميزان کارواکرول حدود دو برابر (3/48%) افزايش يافت. پاراسيمن (9/9%) نيز نزديک به نصف شد درحالي که گاماترپينن (4/8%) کمي افزايش يافت. در اسانس نمونه ي رويشگاهي 11 ترکيب شناسايي شد که درمجموع 3/97 درصد از اسانس را تشکيل دادند. بازده ي اسانس 4/1% بود و ترکيب هاي عمده ي آن شامل تيمول (9/83%)، کارواکرول (2/5%) و پاراسيمن (9/3%) بود. کاهش بازده ي اسانس و ترکيب هاي فنلي در مزرعه نسبت به رويشگاه محرز است اما افزايش ترکيب هاي فنلي در سال دوم نسبت به سال اول مي تواند ناشي از سازگاري اين گونه به شرايط محيطي مزرعه باشد.
 
کلید واژه: 

 
موضوعات مرتبط: 
-
 
ارجاعات: 
  • ندارد
 
 
مقالات نشریه ای مرتبط: 
 
مقالات همایشی مرتبط: 
 

  چکیده انگلیسی بازدید یکساله 50
 
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی