5 SID.ir | ارزيابي محتواي پروتئين دانه، عملکرد و صفات مهم زراعي برخي رقم هاي رشد محدود و نامحدود لوبيا (Phaseolus vulgaris L. ) تحت تأثير تاريخ هاي مختلف کاشت در تالش (گيلان)

مشخصات مقاله

 
عنوان مقاله: 

ارزيابي محتواي پروتئين دانه، عملکرد و صفات مهم زراعي برخي رقم هاي رشد محدود و نامحدود لوبيا (Phaseolus vulgaris L. ) تحت تأثير تاريخ هاي مختلف کاشت در تالش (گيلان)

 
نویسندگان: 
 
آدرس:  
* بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گیلان، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران
 
چکیده: 
به منظور ارزيابي کميت و کيفيت عملکرد برخي رقم هاي رشد محدود و رشد نامحدود لوبيا در واکنش به تاريخ هاي مختلف کاشت، آزمايشي در بهار و تابستان سال 1393 به صورت کرت هاي خردشده (اسپليت پلات) با طرح پايه ي بلوک-هاي کامل تصادفي در سه تکرار در منطقه ي تالش انجام شد. پنج تاريخ کاشت شامل 15 و25 ارديبهشت، 4 خرداد، 14 خرداد، 24 خرداد و شش رقم لوبيا شامل صدري (تيپ رونده)، گلي (تيپ رونده)، اختر (تيپ ايستاده)، پاک (تيپ نيمه رونده) و درسا (تيپ رونده) به همراه رقم محلي پاچ باقلا (تيپ ايستاده) به عنوان شاهد به صورت تصادفي به ترتيب در کرت هاي اصلي و کرت هاي فرعي قرار گرفتند. رقم پاک بيشترين عملکرد دانه را در نخستين تاريخ کاشت (15 ارديبهشت) داشت، ولي تفاوت معني داري بين عملکرد دانه ي رقم پاک و توده ي پاچ باقلا وجود نداشت. بالاترين شمار غلاف در بوته در تاريخ کاشت اوّل در رقم پاک به دست آمد. بيشترين عملکرد زيست توده به اثر متقابل رقم پاک و تاريخ کاشت پنجم (24 خرداد) اختصاص داشت. افزون بر اين، ميزان پروتئين دانه ي لوبيا در کشت هاي ديرهنگام افزايش يافت. به طوري که رابطه ي معکوس بين عملکرد دانه و محتواي پروتئين دانه ي لوبيا وجود داشت. در شرايط اقليمي تالش، شاخص-هاي مهم افزايش عملکرد دانه در توده ي بومي و رقم هاي مورد بررسي لوبيا شامل شمار غلاف در بوته، شمار دانه در غلاف، وزن صد دانه و شاخص برداشت بود. به طورکلي، تاريخ کاشت اول (15 ارديبهشت) سبب افزايش عملکرد دانه به ترتيب در رقم پاک و توده ي بومي پاچ باقلا در شرايط اقليمي منطقه شد.
 
کلید واژه: 

 
موضوعات مرتبط: 
-
 
ارجاعات: 
  • ندارد
 
 
مقالات نشریه ای مرتبط: 
 
مقالات همایشی مرتبط: 
 

  چکیده انگلیسی بازدید یکساله 34
 
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی