4 SID.ir | تأثير تنش خشکي در آغاز فصل و آبياري دوباره بر شاخص هاي فلورسانس سبزينه و برخي صفات فيزيولوژيک گندم

مشخصات مقاله

عنوان نشریه: 
 
عنوان مقاله: 

تأثير تنش خشکي در آغاز فصل و آبياري دوباره بر شاخص هاي فلورسانس سبزينه و برخي صفات فيزيولوژيک گندم

 
نویسندگان: 
 
آدرس:  
* پرديس کشاورزي و منابع طبيعي، دانشگاه تهران، کرج
 
چکیده: 
به منظور بررسي تأثير تنش خشکي و آبياري دوباره روي شاخص هاي فلورسانس سبزينه (کلروفيل) و صفات فيزيولوژيک گندم، اين پژوهش با استفاده از سه رقم گندم زراعي با پنج سطح آبياري به صورت آزمايش فاکتوريل در قالب طرح کامل تصادفي در سه تکرار اجرا شد. صفات شاخص هاي فلورسانس سبزينه (F0، Fm، Fv و Fv/Fm) و صفات فيزيولوژيک، محتواي نسبي آب برگ، دماي برگ و محتواي نسبي سبزينه اندازه گيري شدند. نتايج نشان داد، در اثر اعمال تنش خشکي، ميزان محتواي نسبي آب برگ و محتواي نسبي سبزينه کاهش، اما دماي برگ افزايش پيدا کرد. همچنين شاخص هاي فلورسانس سبزينه Fm، Fv و Fv/Fm در اثر تنش خشکي کاهش ولي شاخص F0 افزايش پيدا کرد که اين تغييرپذيري ها در رقم هاي متحمل به خشکي (زاگرس و دز) نسبت به رقم حساس به خشکي (مرودشت) با شدت کمتري صورت گرفت. همچنين آبياري دوبارة گياهان تحت تنش، باعث شد که صفات اندازه گيري شده تا حد زيادي به شرايط کنترل نزديک شوند که اين نزديک شدن به شرايط کنترل در رقم حساس نسبت به رقم هاي متحمل کمتر بود. نتايج همبستگي دوبه دو صفات نشان داد، همة صفات مورد بررسي با هم همبستگي مثبت و منفي معني داري دارند که بالاترين آن بين شاخص هاي Fm و Fv (**991/0r= ) و بين شاخص هاي Fv/Fm و F0 (**926/0-r =) بود.
 
كلید واژه: 

 
موضوعات مرتبط: 
-
 
ارجاعات: 
  • ندارد
 
 
مقالات نشریه ای مرتبط: 
 
مقالات همایشی مرتبط: 
 

  چکیده انگلیسی بازدید یکساله 19
 
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی