مشخصات مقاله عنوان نشریه: تحقيقات كاربردي خاك اطلاعات شماره: زمستان 1397 , دوره 6 , شماره 4 ; از صفحه 97 تا صفحه 108 . عنوان مقاله: تأثير شوري ناشي از کلريد سديم و بور آب آبياري بر عملکرد و غلظت عناصر غذايي پرمصرف گياه خرفه نویسندگان: مرادي سعيده*, گلچين احمد, سپهر ابراهيم, وفايي مصيب آدرس: * گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان چکیده: امروزه با افزايش جمعيت و نياز بيشتر به مواد غذايي بهره برداري از زمين هاي شور که بخش زيادي از مناطق خشک و نيمه خشک را در برگرفته است، امري اجتناب ناپذير است. خرفه گياهي است هالوفيت، يکساله و علفي که به خوبي در خاک هاي شور رشد مي کند. بور از عناصر ضروري در گياهان است و به مقدار کم مورد نياز گياهان است. با توجه به وسعت زمين هاي شور در ايران، گياه خرفه اين پتانسيل را دارد که به عنوان يک گياه دارويي، سبزي و حتي علوفه در منابع خاک و آب شور مورد کشت قرار گيرد به منظور بررسي تأثير شوري ناشي از کلريد سديم و ميزان بور آب آبياري بر جذب عناصر غذايي گياه خرفه، آزمايشي به صورت فاکتوريل در قالب طرح کاملاً تصادفي با 35 تيمار و سه تکرار به صورت گلخانه اي اجرا گرديد. سطوح شوري ناشي از کلريد سديم آب آبياري شامل 5/0(شاهد)، 5/2، 5، 10، 15، 20 و 25 دسي زيمنس بر متر و سطوح بور شامل صفر (شاهد)، 5/0، 1، 2و 4 ميلي گرم در ليتر بودند. نتايج نشان داد با افزايش ميزان شوري ناشي از کلريد سديم آب آبياري تا 5/2 دسي زيمنس بر متر، وزن تر و خشک و همچنين غلظت عناصر کلسيم، منيزيم در بخش هوايي گياه خرفه افزايش يافت ولي افزايش ميزان شوري به بيش از اين حد سبب کاهش اين صفات شد. غلظت عناصر نيتروژن، فسفر، پتاسيم در بخش هوايي گياه با افزايش شوري ناشي کلريد سديم کاهش يافت. با افزايش سطوح بور وزن تر و خشک بخش هوايي و غلظت عناصر غذايي نيتروژن، پتاسيم، کلسيم و منيزيم در بخش هوايي گياه خرفه کاهش ولي غلظت عنصر فسفر افزايش يافت. با توجه به نتايج اين مطالعه کشت گياه خرفه در مناطقي که شوري نسبتاٌ بالا (5/2 دسي زيمنس بر متر) و بور آن کم باشد توصيه مي شود. کلید واژه: بور(Q2)خرفه(Q2)کلريد سديم(Q2)عناصر پرمصرف(Q2)عملکرد(Q3) چارک 1 این موضوع در حوزۀ علمی خود، در چارک اول تازگی است. یعنی استقبال پژوهشگران از این موضوع خیلی زیاد است. چارک 2 این موضوع در حوزۀ علمی خود، در چارک دوم تازگی است. یعنی استقبال پژوهشگران از این موضوع زیاد است. چارک 3 این موضوع در حوزۀ علمی خود، در چارک سوم تازگی است. یعنی استقبال پژوهشگران از این موضوع کم است. چارک 4 این موضوع در حوزۀ علمی خود، در چارک چهارم تازگی است. یعنی استقبال پژوهشگران از این موضوع خیلی کم است. موضوعات مرتبط: - ارجاعات: ندارد مقالات نشریه ای مرتبط: اثر متقابل نيتروژن و بور بر رشد و غلظت نيتروژن و بور در برنجتاثير منبع و مقدار نيتروژن بر رنگدانه هاي فتوسنتزي، پرولين، قند محلول، سديم و پتاسيم در گياه خرفه (Portulaca oleracea) آبياري شده با آب شورتاثير بور و نيتروژن بر رشد و ترکيب شيميايي اسفناجتاثير سولفات روي بر مقاومت به سميت بور در ذرتتاثير سطوح شوري و سيليسيم بر برخي ويژگي هاي مورفوفيزيولوژيک گياه دارويي خرفه (.Portulaca oleracea L) مقالات همایشی مرتبط: مطالعه اثرات سطوح مختلف آب شور بر برخی از ویژگی های جوانه زنی گیاهان داروئی زیره سبز، ریحان و مرزهاثر تنش شوری های مختلف آب آبیاری بر میزان عناصر شیمیایی گیاه چغندر برگی و پروفیل شوری خاک تحت شرایط گلخانه ایبررسی اثر تنش شوری بر غلظت عناصر سدیم و پتاسیم و زیست توده علف هرز تاج خروس (.Amaranthus retroflexus L)بررسی اثر سطوح مختلف تنش شوری بر فاکتورهای رشد گیاهچه های خرفه (.Portulaca oleracea L)تاثیر شوری و رقم بر میزان تجمع عناصر معدنی در برگ کنگر فرنگی (.Cynara Scolymus L) ویدئوهای مرتبط از مکتبخونه چکیده انگلیسی بازدید یکساله 125 آخرین های بلاگ افزودن فوتر در پاورپوینتآموزش جستجوی دقیق در اسکوپوسآموزش اضافه کردن دو محور در ورد و اکسلیافتن کلمه مترادف انگلیسی در ورد wordتکنیک های جستجو در گوگل: استفاده از عملگر Notتست آنلاین کرونا ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی