5 SID.ir | تأثير شوري ناشي از کلريد سديم و بور آب آبياري بر عملکرد و غلظت عناصر غذايي پرمصرف گياه خرفه

مشخصات مقاله

عنوان نشریه: 
 
عنوان مقاله: 

تأثير شوري ناشي از کلريد سديم و بور آب آبياري بر عملکرد و غلظت عناصر غذايي پرمصرف گياه خرفه

 
نویسندگان: 
 
آدرس:  
* گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان
 
چکیده: 
امروزه با افزايش جمعيت و نياز بيشتر به مواد غذايي بهره برداري از زمين هاي شور که بخش زيادي از مناطق خشک و نيمه خشک را در برگرفته است، امري اجتناب ناپذير است. خرفه گياهي است هالوفيت، يکساله و علفي که به خوبي در خاک هاي شور رشد مي کند. بور از عناصر ضروري در گياهان است و به مقدار کم مورد نياز گياهان است. با توجه به وسعت زمين هاي شور در ايران، گياه خرفه اين پتانسيل را دارد که به عنوان يک گياه دارويي، سبزي و حتي علوفه در منابع خاک و آب شور مورد کشت قرار گيرد به منظور بررسي تأثير شوري ناشي از کلريد سديم و ميزان بور آب آبياري بر جذب عناصر غذايي گياه خرفه، آزمايشي به صورت فاکتوريل در قالب طرح کاملاً تصادفي با 35 تيمار و سه تکرار به صورت گلخانه اي اجرا گرديد. سطوح شوري ناشي از کلريد سديم آب آبياري شامل 5/0(شاهد)، 5/2، 5، 10، 15، 20 و 25 دسي زيمنس بر متر و سطوح بور شامل صفر (شاهد)، 5/0، 1، 2و 4 ميلي گرم در ليتر بودند. نتايج نشان داد با افزايش ميزان شوري ناشي از کلريد سديم آب آبياري تا 5/2 دسي زيمنس بر متر، وزن تر و خشک و همچنين غلظت عناصر کلسيم، منيزيم در بخش هوايي گياه خرفه افزايش يافت ولي افزايش ميزان شوري به بيش از اين حد سبب کاهش اين صفات شد. غلظت عناصر نيتروژن، فسفر، پتاسيم در بخش هوايي گياه با افزايش شوري ناشي کلريد سديم کاهش يافت. با افزايش سطوح بور وزن تر و خشک بخش هوايي و غلظت عناصر غذايي نيتروژن، پتاسيم، کلسيم و منيزيم در بخش هوايي گياه خرفه کاهش ولي غلظت عنصر فسفر افزايش يافت. با توجه به نتايج اين مطالعه کشت گياه خرفه در مناطقي که شوري نسبتاٌ بالا (5/2 دسي زيمنس بر متر) و بور آن کم باشد توصيه مي شود.
 
کلید واژه: 

 
موضوعات مرتبط: 
-
 
ارجاعات: 
  • ندارد
 
 
مقالات نشریه ای مرتبط: 
 
مقالات همایشی مرتبط: 
 

  چکیده انگلیسی بازدید یکساله 38
 
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی