3 SID.ir | بررسي ژنتيكي شاخصهاي كمي مقاومت به خشكي در گلرنگ بهاره (Carthamus tinctorius L.)

مشخصات مقاله

عنوان نشریه: 
 
عنوان مقاله: 

بررسي ژنتيكي شاخصهاي كمي مقاومت به خشكي در گلرنگ بهاره (Carthamus tinctorius L.)

 
نویسندگان: 
 
آدرس:  
* شيراز- دانشكده كشاورزي
 
چکیده: 
در اين آزمايش از هشت رقم ولاين گلرنگ بهاره (Carthamus tinctorius L) براي بررسي ژنتيكي شاخصهاي كمي مقاومت به خشكي استفاده شد. نتايج نشان ميدهد كه شاخص توسط بهره وري (MP) بالاترين وراثت پذيري (7/38) را به خود اختصاص داد، در حالي كه شاخص حساسيت به تنش SSI پائين ترين ميزان وراثت پذيري (8/17) درصد را به خود اختصاص داد. شاخص تحمل تنش (STI) داراي بيشترين ضريب تغييرات ژنتيكي (8/30) درصد است. در حاليكه ميانگين هارمونيك (HAR) داراي كمترين ضريب تغييرات ژنتيكي (6/14) درصد است. شاخص حساسيت به خشكي داراي بيشترين ضريب تغييرات فنوتيي (6/54) درصد است، در حاليكه ميانگين هارمونيك داراي كمترين ضريب تغييرات فووتيپي (4/24) درصد است. ميانگين هارمونيك بيشترين همبستگي ژنتيكي با عملكرد دانه (98/0 ) و عملكرد پروتئين (99/0) در شرايط ابياري محدود است.شاخص متوسط بهره وري بيشترين همبستگي ژنتيكي را با صفات عملكرد دانه (98/0)،و عملكرد پروتيين (99/0) و عملكرد روغن (91/0) در شرايط آبياري محدود دارد. شاخص تحمل تنش نيز داراي بيشترين همبستگي ژنتيكي با عمكرد روغن در شرايط آبياري مطلوب مي‌باشد. با توجه به نتايج به دست آمده ميتوان از شاخص هاي تحمل تنش ، متوسط بهره وري، ‌ميانگين هندسي بهره وري و ميانگين هارمونيك، براي انتخاب ارقام مقاوم به خشكي با توجه به اهداف به نژادي در گلرنگ بهاره استفاده كرد. همچنين ميتوان از شاخص متوسط بهره وري براي بهبود عملكرد دانه، عملكرد پروتئين و عملكرد روغن در شرايط آبياري مطلوب و از شاخص ميانگين هندسي بهره وري براي بهبود نسبي و همزمان عملكرد دانه، عملكرد پروتئين و عملكرد روغن در شرايط آبياري مطلوب و محدود استفاده كرد. همچنين از ميانگين هارمونيك ميتوان براي بهبود عملكرد دانه و عملكرد پروتئين در شرايط آبياري محدود و از شاخص تحمل تنش براي بهبود عملكرد روغن در شرايط آبياري محدود استفاده كرد.
 
كلید واژه: 

 
موضوعات مرتبط: 
-
 
ارجاعات: 
  • ندارد
 
 
مقالات نشریه ای مرتبط: 
 
مقالات همایشی مرتبط: 
 

  بازدید یکساله 76
 
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی