4 SID.ir | اثر ضدباکتريايي چند اسانس گياه دارويي درکنترل باکتري هاي عامل پوسيدگي و پژمردگي سيب زميني در شرايط آزمايشگاه و گلخانه

مشخصات مقاله

 
عنوان مقاله: 

اثر ضدباکتريايي چند اسانس گياه دارويي درکنترل باکتري هاي عامل پوسيدگي و پژمردگي سيب زميني در شرايط آزمايشگاه و گلخانه

 
نویسندگان: 
 
آدرس:  
* دانشگاه زابل، ايران
 
چکیده: 

امروزه استفاده از اسانس هاي گياهي براي دستيابي به مواد ضدباکتريايي طبيعي براي کنترل عوامل بيماري زاي گياهي مورد توجه فراوان قرار گرفته است. در اين تحقيق اثر بازدارندگي اسانس پنج گياه آويشن باغي (Thymus sativum L.)، گشنيز (Coriandrum sativum L.)، زيره سبز (Cuminum cyminum L.)، رزماري (Rosmarinus officinalis L.) و اکاليپتوس(Eucalyptus globules L.)  با روش تقطير با آب استخراج و اثر بازدارندگي آنها بر روي باکتري هاي Ralstonia solanacearu (عامل پوسيدگي نرم سيب زميني) و Pectobacterium carotovorum (عامل پژمردگي سيب زميني) با روش ديسک ديفيوژن آزمايش شد. براي تعيين حداقل غلظت بازدارندگي و حداقل غلظت باکتري کشي از روش رقت لوله اي استفاده شد. آزمايش ها در قالب طرح فاکتوريل کاملا تصادفي تجزيه واريانس گرديد. مقايسه ميانگين ها براساس آزمون چند دامنه اي دانکن (نرم افزار (MSTAT-C انجام شد. در مرحله گلخانه اي از اسانس آويشن باغي که بيشترين مقدار بازدارندگي را بر روي هر دو باکتري در مرحله آزمايشگاهي نشان داده بود، استفاده گرديد. نتايج نشان داد که اسانس آويشن باغي با ايجاد هاله بازدارندگي به قطر 34.8 ميلي متر در مقايسه با ساير اسانس ها داراي بيشترين اثر و فعاليت ضدباکتريايي بود. براي آزمايش هاي گلخانه اي از اسانس آويشن با غلظت هاي 0.5% به روش اسپري و 1% به روش ريختن اسانس به خاک استفاده شد. نتايج نشان داد که آويشن باغي به ميزان 41% وقوع بيماري پوسيدگي نرم و 44% وقوع پژمردگي باکتريايي را در سيب زميني کاهش داد. بنابراين اسانس آويشن باغي مي تواند با داشتن قابليت ضدباکتريايي مناسب، به عنوان عامل بازدارنده در مديريت اين دو بيماري در گياه سيب زميني بکار گرفته شود.

 
كلید واژه: 

 
موضوعات مرتبط: 
 
ارجاعات: 
  • ندارد
 
 
مقالات نشریه ای مرتبط: 
 
مقالات همایشی مرتبط: 
 

  چکیده انگلیسی بازدید یکساله 104
 
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی