برای اطلاع از آخرین مقالات علمی و اخبار کرونا(COVID-19) کلیک کنید

مشخصات مقاله

عنوان نشریه: 
 
اطلاعات شماره: 
زمستان 1395 , دوره  47 , شماره  4 ; از صفحه 677 تا صفحه 688 .
 
عنوان مقاله: 

ارزيابي چرخه زندگي محصول رب گوجه فرنگي (مطالعه موردي: استان البرز)

 
نویسندگان: 
 
آدرس:  
* گروه مهندسی ماشین‌های کشاورزی، دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی، دانشگاه تهران
 
چکیده: 

کشاورزي، صنايع غذايي و محيط زيست، بدليل اثرپذيري از يکديگر نمي توانند به صورت مجزا مورد بررسي قرار گيرند. تحقيق حاضر با رويکردي تلفيقي و با استفاده از ارزيابي چرخه زندگي به بررسي و ارزيابي فرايند توليد محصول رب گوجه فرنگي مي پردازد. سه مرحله ي توليد گوجه فرنگي در مزرعه، حمل محصول از مزرعه به کارخانه و توليد رب در کارخانه مورد بررسي قرار گرفت و مرز سامانه شامل تمامي فعاليت هاي مربوط به توليد، حمل و نقل و مصرف نهاده هاي مختلف مورد استفاده در توليد رب گوجه فرنگي بوده است (از ماده خام اوليه تا توليد رب درب کارخانه). داده هاي مورد نياز از يکي از کارخانه هاي توليد رب در استان البرز و مزارع دو استان البرز و آذربايجان شرقي جمع آوري شد. از شاخص اثر کربن به منظور کمي کردن اثر گازهاي گلخانه اي استفاده شد. دو واحد عملياتي کيلوگرم کربن دي اکسيد معادل به ازاي کيلوگرم گوجه فرنگي و رب گوجه فرنگي مورد استفاده قرار گرفت. نتايج تحقيق نشان داد به منظور توليد يک کيلوگرم رب گوجه فرنگي در حدود 3.02 کيلوگرم کربن دي اکسيد توليد مي شود و بيشترين سهم متعلق به بخش کشاورزي (28%) مي باشد. ميانگين اثرکربن در فرايند کشت گوجه فرنگي برابر با 0.22 کيلوگرم کربن دي اکسيد معادل به ازاي يک کيلوگرم گوجه فرنگي گزارش شد. نهاده ي الکتريسيته (آبياري) و پس از آن کودشيميايي بيشترين سهم را در آلايندگي کشت مزرعه اي به خود اختصاص دادند. مقايسه ي دو استان و دو سيستم آبياري (مدرن و سنتي) در کشت گوجه فرنگي حکايت از توليد با اثرکربن کمتر در سامانه ي آبياري قطره اي و در استان البرز داشت. آبياري و نهاده کود شيميايي به عنوان نقاط بحراني در شاخص اثر کربن معرفي شدند. يکپارچه سازي مزارع به منظور مديريت بهتر نهاده و استفاده از آبياري قطره اي از نتايج تحقيق حاضر مي باشد که منجر به کاهش اثر کربن مي شود.

 
کلید واژه: 

 
موضوعات مرتبط: 
 
ارجاعات: 
  • ندارد
 
 
مقالات نشریه ای مرتبط: 
 
مقالات همایشی مرتبط: 
 

  چکیده انگلیسی بازدید یکساله 270
 
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی