برای اطلاع از آخرین مقالات علمی و اخبار کرونا(COVID-19) کلیک کنید

مشخصات مقاله

عنوان نشریه: 
 
اطلاعات شماره: 
تابستان 1395 , دوره  9 , شماره  2 ; از صفحه 185 تا صفحه 193 .
 
عنوان مقاله: 

بررسي تحمل به شوري در مراحل مختلف رشدي در کلزا (Brassica napus) رقم طلايه

 
نویسندگان: 
 
آدرس:  
* بخش زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز
 
چکیده: 

تنش شوري از مهم ترين تنش هاي محيطي، بسته به شدت و مرحله رشد موجب کاهش معني دار رشد و تغيير در تجمع و توزيع يون ها در کلزا مي شود. بدين منظور، در اين پژوهش اثر سطوح متفاوت شوري آب آبياري شامل: 0.4 (آب شهر به عنوان شاهد)، 4، 7 و 10 دسي زيمنس بر متر در مراحل متفاوت رشد شامل: 5 برگي، ساقه رفتن و گلدهي بر برخي ويژگي هاي مورفو-فيزيولوژيک کلزا رقم طلايه در محيط کنترل شده گلخانه در دانشکده کشاورزي دانشگاه شيراز در سال 1393 بررسي شد. نتايج نشان دادند که با افزايش سطح تنش شوري ارتفاع بوته، تعداد برگ، شاخص سطح برگ، وزن خشک شاخساره و ريشه، محتواي رطوبت شاخساره و ريشه و همچنين غلظت پتاسيم شاخساره و ريشه کاهش يافتند، ولي شاخص محتواي کلروفيل و غلظت سديم شاخساره و ريشه افزايش نشان دادند. تاثير منفي تنش شوري در همه سطوح، در مرحله 5 برگي بيشتر بود و با تاخير در اعمال تنش شوري، تاثير منفي آن کاهش يافت. به عنوان مثال، تنش شوري در بالاترين سطح خود در مراحل 5 برگي، ساقه رفتن و گلدهي به ترتيب با کاهش 78.050.7% و 26.5% در وزن خشک شاخساره و 61.841.2% و 21.0% در وزن خشک ريشه همراه بود. آستانه تحمل به شوري (50% کاهش عملکرد) براي کلزا رقم طلايه در مراحل 5 برگي، ساقه رفتن و گلدهي به ترتيب معادل 1.2، 2.9 و 7.5 دسي زيمنس بر متر برآورد شد. نتايج اين آزمايش بيان کننده حساسيت بيشتر مراحل اوليه رشدي کلزا به شوري است و با افزايش سن گياه تحمل به شوري افزايش مي يابد.

 
کلید واژه: 

 
موضوعات مرتبط: 
 
ارجاعات: 
  • ندارد
 
 
مقالات نشریه ای مرتبط: 
 
مقالات همایشی مرتبط: 
 

  بازدید یکساله 65
 
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی