5 SID.ir | اثر همزيستي قارچ Piriformospora indica بر کميت اسانس و برخي صفات فيزيولوژيک گياه دارويي نعناع فلفلي در تنش شوري

مشخصات مقاله

عنوان نشریه: 
 
عنوان مقاله: 
اثر همزيستي قارچ Piriformospora indica بر کميت اسانس و برخي صفات فيزيولوژيک گياه دارويي نعناع فلفلي در تنش شوري
 
نویسندگان: 
 
آدرس:  
* گروه زراعت، دانشکده کشاورزي، دانشگاه صنعتي شاهرود، شاهرود، ايران
 
چکیده: 

در پژوهش حاضر، تاثير قارچ اندوفيت Piriformospora indica بر برخي شاخص هاي فيزيولوژيک گياه دارويي نعناع فلفلي در تنش شوري، با آزمايش مزرعه اي و به صورت فاکتوريل، در قالب طرح بلوک هاي کامل تصادفي در سه تکرار بررسي شد. تيمارها شامل تلقيح با قارچ P. indica و چهار سطح شوري صفر، سه، شش و نه دسي زيمنس بر متر بودند. آبياري با آب شور حاوي مخلوط آب درياي خزر و آب مقطر با چهار سطح شوري ياد شده انجام شد. وزن خشک برگ، ميزان فنل کل، فلاونوئيد، آنتوسيانين و فعاليت آنتي اکسيداني کل، عملکرد اسانس، هدايت روزنه اي و محتواي سديم، فسفر، پتاسيم و نسبت سديم به پتاسيم برگ سنجش شدند. نتايج نشان داد که افزايش تنش شوري، افزايش آنتوسيانين، فلاونوئيد، محتواي سديم و نسبت سديم به پتاسيم برگ و کاهش محتواي فسفر و پتاسيم، وزن خشک برگ و عملکرد اسانس را باعث شد. تلقيح قارچ P. indica به ريشه گياه نعناع فلفلي به ترتيب افزايش 17 و 32 درصدي آنتوسيانين و فلاونوئيد را نسبت به گياهان شاهد موجب شد. همچنين تيمار قارچ به کاهش آثار منفي شوري بر هدايت روزنه اي، محتواي فسفر و پتاسيم، عملکرد اسانس و وزن خشک و محتواي سديم برگ منجر شد. همزيستي قارچي در شوري 9 دسي زيمنس بر متر، مقدار فنل کل برگ را 37 درصد و عملکرد اسانسرا 80 درصد نسبت به گياهان شاهد افزايش داد. به نظر مي رسد تلقيح قارچ P. indica به ريشه هاي گياه دارويي نعناع فلفلي علاوه بر تحريک سنتز ترکيبات فنوليک و اسانس، با افزايش جذب فسفر و پتاسيم تخفيف آثار تنش شوري را در اين گياه موجب مي شود.

 
كلید واژه: 

 
موضوعات مرتبط: 
 
ارجاعات: 
  • ندارد
 
 
مقالات نشریه ای مرتبط: 
 
مقالات همایشی مرتبط: 
 

  چکیده انگلیسی بازدید یکساله 251
 
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی