4 SID.ir | مصرف ميان وعده ها و ارتباط آنها با نمايه توده بدني و الگوي ليپيدي در افراد بيش وزن و چاق در تبريز
برای اطلاع از آخرین مقالات علمی و اخبار کرونا(COVID-19) کلیک کنید

مشخصات مقاله

 
عنوان مقاله: 

مصرف ميان وعده ها و ارتباط آنها با نمايه توده بدني و الگوي ليپيدي در افراد بيش وزن و چاق در تبريز

 
نویسندگان: 
 
آدرس:  
* مرکز تحقیقات علوم تغذیه، دانشکده تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
 
چکیده: 

زمينه: تغذيه سالم يکي از مهمترين عوامل موثر در سلامتي و پيشگيري از چاقي مي باشد. اين مطالعه به منظور ارزيابي مصرف ميان وعده هاي غذائي و ارتباط آن با درجه چاقي و الگوي ليپيدي سرم در افراد بيش وزن و چاق در تبريز انجام گرفت.
روش کار: در مطالعه مقطعي تحليلي حاضر 422 مرد و زن در محدوده سني 20-60 سال با نمايه توده بدني
(BMI) بالاي 24.9Kg/m2 صورت گرفت. وزن و قد اندازه گيري شد و افراد برحسب BMI به چهار گروه «25-29.99Kg/m2»-«30-34.99Kg/m2» و «35-39.99Kg/m2» و «£40Kg/m2» تقسيم شدند. خونگيري ناشتا در افراد براي ارزيابي الگوي ليپيدي سرم صورت گرفت. پس از تکميل پرسشنامه بسامد غذايي 80 آيتم، ميانه بار مصرف ميان وعده ها در هفته برآورد و ارتباط آن با وضعيت BMI و الگوي ليپيدي سرم با استفاده از ضريب همبستگي مورد آناليز قرار گرفت.
يافته ها:
BMI همبستگي مستقيم معني داري را با کلسترول تام (P=0.001) و تري گليسريد (P=0.009) سرم نشان داد. چاي و ميوه ها بيشترين و برعکس کمپوتها و شير کم چرب کمترين ميانه بار مصرف در ميان وعده هاي را نشان داد. BMI با بار مصرف هفتگي شير کم چرب و چاي به ترتيب همبستگي منفي و مثبت، نشان داد. همبستگي منفي بين کلسترول تام سرم با بار مصرف هفتگي آبميوه هاي طبيعي (r=0.100، P=0.041) و آبميوه هاي صنعتي (r=-0.147، P=0.002HDL-c سرم با بار مصرف هفتگي بستني (r=-0.120، P=0.016) و LDL-c سرم با بار مصرف هفتگي آبميوه صنعتي (r=-0.140، P=0.005) يافت شد. بار مصرف هفتگي قهوه و بستني نيز همبستگي منفي با سطح تري گليسريد سرم نشان دادند.
نتيجه گيري: نتايج مطالعه حاضر حاکي از اثرات مفيد ميان وعده هاي سالم مانند شير کم چرب و آبميوه ها بر روي الگوهاي ليپيدي و همچنين نمايه توده بدني است.

 
کلید واژه: 

 
موضوعات مرتبط: 
 
ارجاعات: 
 
 
مقالات نشریه ای مرتبط: 
 
مقالات همایشی مرتبط: 
 

  چکیده انگلیسی بازدید یکساله 80
 
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی