برای اطلاع از آخرین مقالات علمی و اخبار کرونا(COVID-19) کلیک کنید

مشخصات مقاله

عنوان نشریه: 
 
اطلاعات شماره: 
پاييز 1393 , دوره  37 , شماره  3 ; از صفحه 37 تا صفحه 52 .
 
عنوان مقاله: 

تاثير سه گونه قارچ ميکوريزا (.Glomus SPP) بر شاخص هاي فيزيولوژيک گندم در شرايط شور

 
نویسندگان: 
 
آدرس:  
* گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز
 
چکیده: 

به منظور بررسي تاثير قارچ هاي ميکوريزا آربوسکولار بر شاخص هاي فيزيولوژيکي گياه گندم، رقم چمران، تحت تنش شوري آزمايشي گلداني در مزرعه تحقيقاتي دانشگاه شهيد چمران اهواز به صورت يک بار خرد شده فاکتوريل در قالب طرح بلوک هاي کامل تصادفي با سه تکرار در سال زراعي 91-1390 به اجرا در آمد. فاکتورهاي مورد آزمايش شامل فاکتور اول، شوري آب (کيفيت آب) در چهار سطح آب تصفيه (dS m-1 1 ³EC)، آب شهري (dS m-1 3-7.1 EC =)، آب شهري به همراه نمک و آب تصفيه به همراه نمک (dS m-1 8EC = )، فاکتور دوم شامل استريليزاسيون خاک شامل خاک استريل و خاک غير استريل و فاکتور سوم کاربرد قارچ ميکوريزا شامل 3 گونه eGlomus mossea،G. intraradices، G. geosporum، مخلوط سه گونه قارچ و شاهد (بدون تلقيح) اعمال گرديد. نتايج نشان داد که اعمال شوري سبب کاهش محتواي نسبي آب برگ و هدايت روزنه اي و افزايش نشت الکتروليت در هر دو مرحله گرده افشاني و پر شدن دانه گرديد ولي عدد SPAD و حداکثر عملکرد فتوسيستم II (Fv/Fm) و عملکرد کوانتومي فتوسيستم II(FPSII) فقط در مرحله پر شدن دانه با افزايش غلظت شوري کاهش معني داري نشان داد. کاربرد قارچ ميکوريزا سبب افزايش محتواي نسبي آب برگ، هدايت روزنه اي،Fv/Fm و FPSII و کاهش نشت الکتروليت در گياه ميزبان نسبت به شاهد گرديد که اين تغييرات بسته به گونه قارچي با افزايش سطح شوري به طور معني داري بيشتر بود. هدايت روزنه اي بيشترين همبستگي مثبت (r=0.77) و نشت الکتروليت بيشترين همبستگي منفي (r=-0.85) را با شاخص تحمل به شوري نشان دادند. کاهش عدد SPAD در مرحله پر شدن دانه با افزايش شوري نشان دهنده تخريب کلروفيل مي باشد. عدد SPAD، همبستگي مثبت و معني داري با شاخص تحمل به شوري و FPSII نشان داد. با توجه به نتايج آزمايش مي توان بيان نمود گونه هاي G. mosseae و G. geosporumبا افزايش محتواي نسبي آب برگ و کاهش نشت الکتروليت، منجر به بهبود تحمل گندم در شرايط شور گرديدند.

 
کلید واژه: 

 
موضوعات مرتبط: 
 
 
مقالات نشریه ای مرتبط:  
 
مقالات همایشی مرتبط: 
 
ارتباط خیلی زیاد ارتباط زیاد مرتبط ارتباط کمتر
 
ارجاعات: 
  • ثبت نشده است
 
استنادات: 
  • ثبت نشده است
 
+جهت ارجاع به این مقاله کلیک کنید(Cite).
APA : کپی

حبیبی، س.، و مسکرباشی، م.، و فرزانه، م. (1393). تاثیر سه گونه قارچ میکوریزا (.Glomus SPP) بر شاخص های فیزیولوژیک گندم در شرایط شور. تولیدات گیاهی (مجله علمی کشاورزی), 37(3), 37-52. https://www.sid.ir/fa/journal/ViewPaper.aspx?id=248160



Vancouver : کپی

حبیبی سمانه، مسکرباشی موسی، فرزانه معصومه. تاثیر سه گونه قارچ میکوریزا (.Glomus SPP) بر شاخص های فیزیولوژیک گندم در شرایط شور. تولیدات گیاهی (مجله علمی کشاورزی). 1393 [cited 2021July23];37(3):37-52. Available from: https://www.sid.ir/fa/journal/ViewPaper.aspx?id=248160



IEEE : کپی

حبیبی، س.، مسکرباشی، م.، فرزانه، م.، 1393. تاثیر سه گونه قارچ میکوریزا (.Glomus SPP) بر شاخص های فیزیولوژیک گندم در شرایط شور. تولیدات گیاهی (مجله علمی کشاورزی), [online] 37(3), pp.37-52. Available: https://www.sid.ir/fa/journal/ViewPaper.aspx?id=248160.



 

 
بازدید یکساله 48 مباني نظري و تجربي ونداليسم: مروري بر يافته هاي يك تحقيق
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی