برای اطلاع از آخرین مقالات علمی و اخبار کرونا(COVID-19) کلیک کنید

مشخصات مقاله

عنوان نشریه: 
 
اطلاعات شماره: 
1392 , دوره  29-2 , شماره  4 ; از صفحه 413 تا صفحه 427 .
 
عنوان مقاله: 

اثر سن زدگي دانه بر کيفيت نانوايي ارقام گندم نان

 
نویسندگان: 
 
آدرس:  
* موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، کرج
 
چکیده: 

سن معمولي گندم با نام علمي Eurygaster integriceps Put. از آفات مهم غلات به ويژه گندم و جو در ايران است که علاوه بر خسارت کمي و کاهش عملکرد، باعث افت شديد کيفيت نانوايي گندم مي شود. در اين تحقيق براي بررسي ميزان افت کيفيت نانوايي گندم در اثر سن زدگي، 10 رقم گندم نان تجارتي کشور با کيفيت نانوايي مختلف انتخاب شد. از هرکدام از آنها يک نمونه بذر ده کيلوگرمي از مزارع سن زده کشور (مزارع کشاورزان استانهاي تهران، همدان، يزد و آذربايجان شرقي) جمع آوري شد. از هر نمونه تمام دانه هاي سن زده جدا و سپس با استفاده از اين دانه هاي سن زده بطور مصنوعي تعداد 8 زير نمونه 100 گرمي با درصدهاي مختلف سن زدگي آماده گرديد. اين زير نمونه ها که براساس تجربيات و مطالعات گذشته انتخاب شدند، عبارت بودند از: بدون سن زدگي، %05، %1، %1.5، %2، %3، %4، %5 سن زدگي. اين زير نمونه ها براي هر رقم در چهار تکرار تهيه شد. علاوه بر نمونه هاي 5-0 درصدي، يک نمونه %10 نيز در دو تکرار براي هر رقم تهيه و نسبت به اندازه گيري شاخص هاي کيفيت نانوايي کليه نمونه ها اقدام گرديد. تجزيه واريانس داده ها نشان داد که از نظر صفات مورد بررسي تفاوت معني داري بين ارقام وجود دارد ولي تفاوت معني دار بين درصدهاي مختلف سن زدگي (صفر تا 5 درصد سن زدگي) و اثر متقابل آن با ارقام ديده نشد. در حاليکه در سن زدگي بالاي %5 افت شديدي در شاخص هاي کيفيت نانوايي از جمله درصد پروتئين، حجم رسوب زلني، حجم رسوب SDS و درصد گلوتن مرطوب مشاهده گرديد. ميزان کاهش شاخص هاي مورد بررسي در دامنه سن زدگي 10-5 درصد ارتباط مستقيمي با کيفيت نانوايي ارقام نشان داد. بطوريکه هرچه کيفيت نانوايي ارقام بالاتر بود کاهش شديدتري در شاخص هاي کيفيت در اثر سن زدگي بالاي %5 مشاهده شد.

 
کلید واژه: 

 
موضوعات مرتبط: 
 
ارجاعات: 
  • ندارد
 
 
مقالات نشریه ای مرتبط: 
 
مقالات همایشی مرتبط: 
 

  چکیده انگلیسی بازدید یکساله 520
 
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی