4 SID.ir | ارزيابي و مقايسه سطح پايداري محصولات زراعي شرق حوضه زاينده رود تحت شرايط خشکسالي با استفاده از تکنيک تصميم چندمعياره

مشخصات مقاله

عنوان نشریه: 
 
عنوان مقاله: 

ارزيابي و مقايسه سطح پايداري محصولات زراعي شرق حوضه زاينده رود تحت شرايط خشکسالي با استفاده از تکنيک تصميم چندمعياره

 
نویسندگان: 
 
آدرس:  
* گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس
 
چکیده: 

همزمان با توسعه مباحث پايداري، تلفيق جنبه هاي اقتصادي، اجتماعي و زيست محيطي براي انجام فرايند تصميم ضروري به نظر مي رسد. اين مقاله با تجميع جنبه هاي مختلف پايداري و استفاده از تکنيک تصميم گيري چندمعياره (فرايند تحليل سلسله مراتبي) به سنجش و مقايسه سطح پايداري محصولات زراعي در مقياس مزرعه اي پرداخته است. داده هاي مورد نياز از طريق تکميل 140 پرسش نامه و مصاحبه رو در رو با کشاورزان شرق حوضه رودخانه زاينده رود براي چهار محصول يونجه، گندم، جو و ذرت علوفه اي در سال زراعي 1390-1391 جمع آوري شد. نتايج نشان داد که يونجه با وزن نهايي 0.287 پايدارترين محصول است و جو، گندم و ذرت علوفه اي به ترتيب با وزن نهايي 0.266، 0.235 و 0.212 در رتبه هاي بعدي پايداري قرار دارند. همچنين، بر اساس معيار زيست محيطي، جو با نمره 0.352 پايدارترين محصول بود. در رتبه بندي محصولات بر اساس معيارهاي اجتماعي و اقتصادي به ترتيب يونجه با وزن 0.274 و 0.500 داراي بالاترين سطح پايداري بود. با توجه به افزايش رقابت کاربري آب در حوضه رودخانه زاينده رود و افزايش ارزش آب در بخش کشاورزي با تغيير وزن شاخص آب مصرفي تحليل حساسيت انجام گرفت. نتايج حاکي از اين بود که با افزايش وزن مولفه زيست محيطي تا سطح 0.4 پايداري کلي جو افزايش مي يابد. اين نتيجه با افزايش فشار بر منابع آب زيرزميني و به تبع آن شوري آب و خاک و نياز آبي پايين جو نسبت به ساير محصولات در منطقه سازگار است.

 
کلید واژه: 

 
موضوعات مرتبط: 
 
ارجاعات: 
  • ندارد
 
 
مقالات نشریه ای مرتبط: 
 
مقالات همایشی مرتبط: 
 

  بازدید یکساله 157
 
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی