4 SID.ir | ميزان حضور باسيلوس سرئوس در شيرخام دريافتي کارخانجات توليدکننده پنير فراپالايش

مشخصات مقاله

عنوان نشریه: 
 
عنوان مقاله: 

ميزان حضور باسيلوس سرئوس در شيرخام دريافتي کارخانجات توليدکننده پنير فراپالايش

 
نویسندگان: 
 
آدرس:  
* گروه تخصصی علوم و صنایع غذایی، دانشکده علوم و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران
 
چکیده: 

زمينه و هدف: شير و فرآورده هاي آن محيط بسيار مناسبي جهت رشد ميکروارگانيسم هايي از جمله باسيلوس سرئوس هستند. باسيلوس سرئوس اسپورزا بوده و مي تواند به راحتي طي پاستوريزاسيون زنده مانده و مشکلات متعددي را ايجاد نمايد. اين تحقيق به منظور بررسي ميزان اسپورهاي هوازي و باسيلوس سرئوس در شيرخام دريافتي سه کارخانه توليد کننده پنير فراپالايش انجام گرديد.
روش بررسي: نمونه گيري طي 30 روز در فصل زمستان از ماشين حمل شيرخام انجام شد. همچنين نمونه سواب نيز از سطح داخلي تانکر حمل شيرخام به منظور تشخيص حضور باسيلوس سرئوس گرفته شد.
يافته ها: نتايج نشان داد اغلب نمونه هاي شيرخام در مقايسه با استانداردهاي ملي و بين المللي داراي سطح بالايي از آلودگي به اسپورهاي هوازي و به ويژه باسيلوس سرئوس بودند. نتايج بررسي منابع تامين شيرخام مشخص کرد که با وجود سطح پايين آلودگي کل در دامداري صنعتي نسبت به دامداري سنتي و مراکز جمع آوري، اسپورهاي هوازي و باسيلوس سرئوس حتي از اين دامداري ها نيز مي توانند به کارخانجات انتقال يابند. همچنين بيشترين ميزان بار ميکروبي کل و باسيلوس سرئوس در مراکز جمع آوري و کمترين آن در دامداري صنعتي يافت شد. بررسي دامداري هاي صنعتي مشخص کرد که آلودگي پستان دام به خاک و مدفوع و آلودگي بستر گاو از منابع مهم آلودگي شيرخام هستند. نتايج آزمون سواب نيز بيان گر عدم کفايت عمليات شستشو و پاکيزه سازي در محل براي حذف کامل باسيلوس سرئوس بود.
نتيجه گيري: به منظور درجه بندي کيفيت شيرخام، شمار اسپورهاي هوازي بسيار موثرتر از شمار کل ميکروارگانيسم ها است. همچنين سياست مديريتي در برقراري تعادل بين مقدار و کيفيت شيرخام دريافتي و در نتيجه بهبود کيفيت، تاثير به سزايي داشته و منجر به کاهش آلودگي کارخانجات شير و محصول نهايي خواهد شد.

 
کلید واژه: 

 
موضوعات مرتبط: 
 
ارجاعات: 
  • ندارد
 
 
مقالات نشریه ای مرتبط: 
 
مقالات همایشی مرتبط: 
 

  چکیده انگلیسی بازدید یکساله 183
 
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی