زمينه و هدف: سازگاري با بيماري مفهومي مهم در پرستاري است. پژوهش هاي بي شماري در زمينه سازگاري با بيماري انجام شده، اما مطالعات موجود نشان داده اند که درباره سازگاري با بيماري، فرايند آن و شاخص هاي نشان دهنده سازگاري با بيماري توافق همگاني وجود ندارد. اين عدم توافق همگاني منجر به ارائه الگوهاي مختلف سازگاري با بيماري شده است. هدف از مطالعه مروري حاضر شناخت مفهوم سازگاري، الگوهاي مختلف سازگاري با بيماري و بررسي نقاط قوت و ضعف آنها مي باشد.
مواد و روش ها: در اين مقاله، جستجوي جامع متون موجود در پايگاه داده هاي ايراني و بين المللي از جملهIran Medex ، PubMed, Elsvier, Scopus, ScienceDirect, ProQuest وOvid با استفاده از کليدواژه هايي مانند تطابق، سازگاري، مقابله، الگوهاي سازگاري با بيماري صورت گرفت. جهت جستجوي متون مورد نظر، محدوديت زماني در نظر گرفته نشد.
يافته ها: مطالعات و متون موجود نشان مي دهند الگوهاي مختلف سازگاري با بيماري وجود دارند که در بين آنها، الگوهاي زيست پزشکي، رفتاري و شناختي بيشتر در پرستاري مطرح هستند. الگوهاي زيست پزشکي بر جنبه هاي مختلف بيماري مانند علل، علائم و اقدامات درماني تاکيد مي کنند. الگوهاي رفتاري، رفتار بيماران را نسبت به بيماري تبيين مي نمايند. الگوهاي شناختي بر ارزيابي شناختي بيماران از بيماري و اتخاذ راهبردهاي مقابله اي آنان تاکيد مي ورزند.
نتيجه گيري: الگوهاي مختلف سازگاري با بيماري اطلاعات ارزشمندي درباره جنبه هاي مختلف سازگاري با بيماري ارائه مي نمايند، اما هر کدام از آنها جهت به کارگيري در بالين محدوديت هايي نيز دارند که بايستي مورد توجه قرار گيرند. آگاهي و شناخت پرستاران از الگوهاي متفاوت سازگاري با بيماري، به آنها در برنامه ريزي، اجرا و ارزيابي اقدامات پرستاري تسهيل کننده سازگاري کمک خواهد کرد.