يکي از مهم ترين مسايل بشر امروز، حفظ سلامتي است. ابزارهاي حفظ سلامت بر اساس ديدگاه هاي پزشکي نوين و سنتي در همه آن چيزي است که بشر را احاطه کرده است. مواردي مانند آب و هوا، خوردني ها و آشاميدني ها، نوع فعاليت بدني و مسايل روحي فرد از اين جمله اند.
از ديدگاه طب سنتي، جزء ديگري نيز در اين ميان ديده مي شود و آن «مباشرت» و بايدها و نبايدهاي آن، جهت حفظ سلامت است. طي اين مقاله راهکارهاي انجام يک مباشرت سالم در کتب مرجع طب نوين و طب سنتي بررسي شده اند. براي بررسي دقيق تر سايت هاي آسيب شناسي ارتباط جنسي نيز مورد بررسي قرار گرفته اند. از ميان کتب مرجع طب سنتي، «قانون در طب»، «ذخيره خوارزمشاهي»، «مفرح القلوب»، «کامل الصناعه» و «خلاصه الحکمه» بررسي شدند.
به اين ترتيب که براي اين ابزار لذت بردن در جستجوي چهارچوبي بوديم که ضامن سلامت فرد باشد. مباشرت و ارتباط آن با غذا خوردن، با نوشيدني ها، حمام کردن، خوابيدن، ساعت شبانه روز و حد زماني آن از جمله مواردي است که در کتاب ها جستجو شدند.
آنچه که حاصل اين تحقيق بود به روشني مشخص کرد که در طب نوين مباشرت ابزار لذت و البته ابزار حفظ سلامتي است ولي همچون طب سنتي به جزئيات نمي پردازد دارد؛ چرا که مباشرت در طب سنتي داراي حد زماني است؛ مقدماتي را براي شروع مي طلبد؛ در ساعت خاصي از شبانه روز توصيه مي شود و در رابطه با غذا و آب نيز محدوديت هايي دارد و نقش پررنگ تري را همراه آداب اجراي آن در سلامتي ايفا مي کند.
به اين ترتيب به نقش مهم مباشرت و لزوم به کار بستن توصيه هاي حکما براي درست انجام شدنش در حفظ سلامتي پي برده، لزوم آموزش افراد درباره بايدها و نبايدهاي اين مهم بيش از پيش مشخص مي شود.