مشخصات مقاله عنوان نشریه: علوم غذايي و تغذيه اطلاعات شماره: تابستان 1392 , دوره 10 , شماره 3 (پياپي 39) ; از صفحه 15 تا صفحه 20 . عنوان مقاله: بررسي قابليت استخراج فيبر رژيمي از سبوس برنج و مقايسه خواص عملکردي آن با فيبر تجاري گندم نویسندگان: صالحي فر مانيا*, فدايي نوغاني وجيهه آدرس: * دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهر قدس، گروه علوم و صنایع غذایی، تهران، ایران چکیده: مقدمه: حضور فيبرهاي رژيمي در رژيم غذايي اثرات مثبتي بر سلامت دارد به طوري که سبب کاهش بيماريهاي قلبي عروقي و گوارشي، کاهش کلسترول خون، ديابت و سرطان روده در افراد مي گردد. سبوس برنج حدود 20% دانه برنج را تشکيل داده و يکي از محصولات جانبي توليد شده در کارخانجات شاليکوبي برنج مي باشد و يک منبع غني از فيبر است. با در نظر گرفتن اينکه اين ماده از ضايعات کارخانجات شاليکوبي برنج است، لذا استخراج فيبر از آن امري مهم و مطلوب تلقي مي گردد.مواد و روش ها: سبوس برنج، از يکي از کارخانجات شاليکوبي استان گيلان، تهيه شد و پس از جداسازي چربي، استخراج فيبر به دو روش شيميايي و آنزيمي صورت گرفت. دو نوع فيبر به دست آمده از نظر راندمان توليد، ويژگي هاي شيميايي از قبيل (رطوبت، خاکستر، نشاسته، پروتئين) و نيز ويژگي هاي عملکردي از قبيل (قابليت جذب آب و چربي) بررسي شده و با يکديگر و همچنين با فيبر گندم مقايسه گرديدند.يافته ها: راندمان استخراج در فيبر رژيمي تهيه شده از سبوس برنج به روش آنزيمي (%67.53) بطور معني داري بيشتر از روش شيميايي (%33.97) بود. ميزان پروتئين در روش استخراج شيميايي (%3.63) بيشتر از استخراج آنزيمي (%2.53) و مقدار املاح (%2.03) کمتر است (در مقابل %19.17). قابليت جذب آب و جذب چربي فيبر رژيمي تهيه شده به روش آنزيمي از سبوس برنج بطور معني داري بيش از فيبر گندم و فيبر رژيمي تهيه شده به روش شيميايي از سبوس برنج مي باشد.نتيجه گيري: نتايج کلي نشان داد که سبوس برنج حدود 67 درصد فيبر رژيمي بر اساس استخراج به روش آنزيمي دارد. فيبر رژيمي حاصل از سبوس برنج منبع غني از پروتئين و مواد معدني است. ظرفيت جذب آب و جذب چربي فيبر رژيمي استخراج شده به روش آنزيمي از سبوس برنج بالاتر از فيبر گندم است. از اين رو مي توان آن را در توليد مواد غذايي فراسودمند (عملگر) بکار برد. کلید واژه: استخراج شيميايي(Q2)استخراج آنزيمي(Q2)سبوس برنج(Q2)سبوس گندم(Q2)فيبر(Q1) چارک 1 این موضوع در حوزۀ علمی خود، در چارک اول تازگی است. یعنی استقبال پژوهشگران از این موضوع خیلی زیاد است. چارک 2 این موضوع در حوزۀ علمی خود، در چارک دوم تازگی است. یعنی استقبال پژوهشگران از این موضوع زیاد است. چارک 3 این موضوع در حوزۀ علمی خود، در چارک سوم تازگی است. یعنی استقبال پژوهشگران از این موضوع کم است. چارک 4 این موضوع در حوزۀ علمی خود، در چارک چهارم تازگی است. یعنی استقبال پژوهشگران از این موضوع خیلی کم است. موضوعات مرتبط: سبوس گندمکروم شش ظرفیتیکربن فعالایزوترم جذبکروم شش ظرفیتیکربن فعالکنجاله کلزاسینتیک جذبآردروغناستحکام فشاریLDL ارجاعات: ندارد مقالات نشریه ای مرتبط: بهينه سازي شرايط استخراج قليايي فيبر از سبوس برنج با روش سطح پاسخ تاثير افزودن فيبر چغندرقند و سبوس برنج بر رئولوژي خمير و خواص کيفي شيريني لايه اي تخميري (کرواسان)مقايسه اثرات سبوس برنج و سبوس گندم بر فراسنج هاي ليپيدي سرم در زنان هيپر کلسترولميکتاثير فرآوري هيدراتاسيون گرم سبوس گندم با ذرات ريز بر ترکيبات شيميايي آن و خواص نانوايي خميربررسي عملکرد فيبر رژيمي توليدي از سبوس گندم به عنوان جايگزين چربي در سس مايونز مقالات همایشی مرتبط: مروری بر اهمیت استخراج فیبر رژیمی اینولین از منابع گیاهیبه کارگیری خمیر ترش سبوس برنج در تولید نان حجیم و بررسی ویژگی های حسی و بافتی آن در طی ماندگاریبررسی اقتصادی کارایی کارخانه های برنج کوبی: مطالعه موردی استان گیلانفیبر غذایی و سرطان پستانپایدارسازی سبوس برنج ویدئوهای مرتبط از مکتبخونه چکیده انگلیسی بازدید یکساله 409 آخرین های بلاگ آموزش اضافه کردن دو محور در ورد و اکسلچگونه جدیدترین مطلب را در گوگل جستجو کنیمیافتن کلمه مترادف انگلیسی در ورد wordتکنیک های جستجو در گوگل: استفاده از عملگر Notنمایش شمارش خطوط در ورد Wordتست آنلاین کرونا ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی