برای اطلاع از آخرین مقالات علمی و اخبار کرونا(COVID-19) کلیک کنید

مشخصات مقاله

عنوان نشریه: 
 
اطلاعات شماره: 
 
عنوان مقاله: 

تاثير افزايش درجه حرارت بر رفتار گلدهي زعفران (.Crocus sativus L)

 
نویسندگان: 
 
آدرس:  
* دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
 
چکیده: 
گلدهي زعفران شامل يک دوره تلقيح در درجه حرارت هاي بالا براي القاي گلدهي و يک دوره درجه حرارت پايين براي ظهور گلها مي باشد. با توجه به حساسيت فرآيند گلدهي اين گياه به تغييرات دما به نظر مي رسد که افزايش درجه حرارت ناشي از تغيير اقليم بر گلدهي آن موثر باشد بنابراين با اجراي آزمايش در محيط کنترل شده رفتار گلدهي زعفران در پاسخ به افزايش درجه حرارت در اين مراحل نموي مورد بررسي قرار گرفت. بنه هاي زعفران با وزن مشابه از دو نوع بوته هاي مادري سبز يا کاملا خشک شده از مزرعه جمع آوري شده و پس از کاشت در گلدان هاي پلاستيکي در سه درجه حرارت 25، 27 و 30 درجه سانتيگراد و در هر درجه حرارت به مدت 70، 90 و 120 روز قرار گرفتند تا دوره تلقيح سپري شود. سپس بنه هاي تلقيح شده در درجه حرارت هاي 25، 27 و 30 به ترتيب به دماي 17، 19 و 21 درجه سانتيگراد انتقال يافتند تا مرحله ظهور گل تکميل گردد. به اين ترتيب تعداد روز تا گلدهي، سرعت نمو و خصوصيات رويشي زعفران در سه رژيم حرارتي 25.17، 27.19 و 30.21 درجه سانتيگراد در ترکيب با سه دوره تلقيح و دو زمان انتقال بنه در سه تکرار مورد ارزيابي قرار گرفت. نتايج نشان داد که با افزايش درجه حرارت دوره تلقيح تغييراتي در رفتار گلدهي زعفران بروز نمود بطوريکه در دماي 30 درجه سانتيگراد بدون توجه به طول دوره تلقيح، گلدهي انجام نشد. افزايش طول دوره تلقيح نيز اثرات منفي بر ظهور گلها داشت و در دوره تلقيح 120 روره گلدهي تنها در رژيم دمايي 27.19 درجه سانتيگراد صورت گرفت. با وجوديکه بالاترين سرعت نمو در رژيم حرارتي 27.19 درجه سانتيگراد و در دوره تلقيح 120 روزه مشاهده شد ولي با توجه به ساير صفات بررسي شده، رژيم دمايي 27.19 درجه سانتيگراد با دوره تلقيح 90 روزه براي هر دو زمان انتقال بنه هاي بعنوان مناسب ترين محيط براي گلدهي شناخته شد زيرا زمان ظهور جوانه هاي رويشي و تعداد اين جوانه ها در رژيم دمايي مذکور در حد مطلوبي قرار داشت. واکنش بنه هاي انتقال يافته از بوته هاي سبز يا خشک شده به افزايش درجه حرارت و طول دوره تلقيح تفاوت معني داري نداشت ولي بطور کلي تعداد روزهاي کاشت تا گلدهي در بنه هاي منتقل شده از بوته هاي سبز در حدود 5 روز طولاني تر بنه هاي انتقال يافته از بوته هاي خشک بود. مقايسه يافته هاي اين تحقيق با ميانگين درجه حرارت در مناطق کشت زعفران در استان هاي خراسان نشان داد که در صورت افزايش ميانگين دماي تابستان و پاييز به ميزان 2 درجه سانتيگراد، گلدهي اين گياه به ميزان قابل توجهي به تاخير خواهد افتاد.
 
کلید واژه: 

 
موضوعات مرتبط: 
 
 
مقالات نشریه ای مرتبط:  
 
مقالات همایشی مرتبط: 
 
مقالات بین المللی مرتبط: 
 
ارتباط خیلی زیاد ارتباط زیاد مرتبط ارتباط کمتر
 
ارجاعات: 
  • ثبت نشده است
 
استنادات: 
  • ثبت نشده است
 
+جهت ارجاع به این مقاله کلیک کنید(Cite).
APA : کپی

کوچکی، ع.، و علی زاده، ا.، و گنجعلی، ع. (1389). تاثیر افزایش درجه حرارت بر رفتار گلدهی زعفران (.Crocus sativus L). پژوهشهای زراعی ایران, 8(2), 324-334. https://www.sid.ir/fa/journal/ViewPaper.aspx?id=145885



Vancouver : کپی

کوچکی علیرضا، علی زاده امین، گنجعلی علی. تاثیر افزایش درجه حرارت بر رفتار گلدهی زعفران (.Crocus sativus L). پژوهشهای زراعی ایران. 1389 [cited 2022January19];8(2):324-334. Available from: https://www.sid.ir/fa/journal/ViewPaper.aspx?id=145885



IEEE : کپی

کوچکی، ع.، علی زاده، ا.، گنجعلی، ع.، 1389. تاثیر افزایش درجه حرارت بر رفتار گلدهی زعفران (.Crocus sativus L). پژوهشهای زراعی ایران, [online] 8(2), pp.324-334. Available: https://www.sid.ir/fa/journal/ViewPaper.aspx?id=145885.



 

 
چکیده انگلیسی بازدید یکساله 1258 مباني نظري و تجربي ونداليسم: مروري بر يافته هاي يك تحقيق
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی