4 SID.ir | اثر زير شكني بر حفظ و ذخيره رطوبت خاك و عملكرد محصول گندم ديم
برای اطلاع از آخرین مقالات علمی و اخبار کرونا(COVID-19) کلیک کنید

مشخصات مقاله

 
عنوان مقاله: 

اثر زير شكني بر حفظ و ذخيره رطوبت خاك و عملكرد محصول گندم ديم

 
نویسندگان: 
 
آدرس:  
* موسسه تحقیقات کشاورزی دیم
 
چکیده: 
در زراعت ديم عمليات خاك ورزي علاوه بر تهيه بستر مناسب، بايستي با هدف عمليات حفاظت آب و خاك انجام گيرد. در اكثر ديمزارهاي مناطق سردسير انجام عمليات خاك ورزي با ادوات مختلف به ويژه در كشتهاي بهاره، در رطوبت‌هاي زياد به انجام مي‌رسد. اين امر در خاكهايي با درصد رس زياد و مواد آلي كم مي‌تواند موجب تراكم خاك گردد. اگر فرض گردد كه استفاده از خاك ورزي عميق مي‌تواند بازده مصرف آب را بهبودي بخشيده و منجر به افزايش عملكرد گندم ديم مي‌گردد، به منظور بررسي اثر كاربرد زيرشكن بر روي حفظ و ذخيره رطوبت خاك و عملكرد محصول گندم، اين تحقيق در اراضي ايستگاه تحقيقات كشاورزي ديم - مراغه به مدت 3 سال زراعي در خاكهايي با بافت لومي رسي در سطح و رسي در لايه زير سطحي به اجرا گذاشته شد. تيمارها شامل فاصله بين ساقه‌هاي زيرشكن (50، 75 و 110 سانتيمتر) و تيمار شاهد (بدون عمليات زيرشكني) بودند. عمق زير شكني 50 سانتيمتر بوده است. اندازه‌گيري جرم مخصوص ظاهري و ميزان رطوبت خاك در فاصله بين دو ساقه زيرشكن در لايه‌هاي 10 سانتيمتري (0-50 سانتيمتر) خاك انجام گرفت. نتايج نشان داد كه عمليات زيرشكني در خاكي با رطوبت 13 درصد موجب كاهش جرم مخصوص ظاهري خاك به ويژه در عمق 30-40 سانتي‌متري گرديد. اجراي عمليات زيرشكني با فاصله بين دو ساقه برابر با 75 سانتيمتر (5/1 برابر عمق شخم زير شكني) موجب افزايش رطوبت خاك و عملكرد محصول گندم به ترتيب به ميزان 15 و 21 درصد بيشتر نسبت به شاهد (بدون عمليات زيرشكني) بوده است.
 
کلید واژه: 

 
موضوعات مرتبط: 
 
ارجاعات: 
 
 
مقالات نشریه ای مرتبط: 
 
مقالات همایشی مرتبط: 
 

  چکیده انگلیسی بازدید یکساله 228
 
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی