3 SID.ir | ميزان كم‌ خوني فقر آهن و مقايسه برخي عوامل موثر بر آن در دختران نوجوان شهري و روستايي

مشخصات مقاله

عنوان نشریه: 
پايش :   پاييز 1382 , دوره  2 , شماره  4 ; از صفحه 267 تا صفحه 275 .
 
عنوان مقاله: 
ميزان كم‌ خوني فقر آهن و مقايسه برخي عوامل موثر بر آن در دختران نوجوان شهري و روستايي
 
نویسندگان: 
 
آدرس:  
* خیابان حافظ، نبش جمهوري، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي، طبقه چهارم، دفتر بهبود تغذيه جامعه
 
چکیده: 

با توجه به وقوع جهش رشد در دوره نوجواني، نياز به انرژي و مواد مغذي در اين دوران افزايش يافته و عدم تامين آنها موجب كمبود و تظاهر بيماري مي شود. فقر آهن يكي از بزرگترين مشكلات سلامت همگاني است كه با تاثيرات عميق خود بر جسم و ذهن افراد موجب كاهش و اختلال در برخي از توانايي هاي انسان مي شود. دريافت ناكافي، كمي قابليت جذب و افزايش نياز از عوامل اساسي ايجاد كم خوني در بين زنان و دختران نوجوان است. به منظور تعيين شيوع فقرآهن و همچنين وضعيت دريافت آن از برنامه غذايي روزانه و بررسي تاثير تعدادي از عوامل غذايي موثر در جذب و يا بازدارنده جذب آن، پژوهش حاضر با روش توصيفي - تحليلي به طور مقطعي روي 336 دانش آموز دخر دبيرستاني (18-15 ساله) شهري و روستايي شهرستان آستانه اشرفيه استان گيلان انجام شد و طي آن شاخصها و فراسنج هاي بيوشيميايي خوني Hb)، Hct، TIBC، SI، SF، MCV، (MCHC با جمع آوري 10 سي سي نمونه خون به منظور تعيين شيوع كم خوني، فقرآهن و كم خوني فقرآهن انجام گرفت. همچنين دريافت آهن غذا و الگوي مصرف غذا از طريق پرسشنامه 24 ساعت يادآمد خوراك براي 3 روز متوالي و بسامد خوراك تعيين گرديد. يافته ها نشان داد كه ميانگين دريافت روزانه آهن در دختران شهري (8/7±) 6/19 و در دختران روستايي (6/4±) 0/19 ميلي گرم بود كه اين تفاوت بين آنها معني دار نبود. از اين رو وضعيت دريافت آهن در دختران شهري و روستايي مطلوب و بيش از نياز توصيه شده روزانه (Recommended Dietary Intake-RDI) است. ميانگين شاخصها شيوع كم خوني در بين دختران مورد بررسي در شهر 4/8 درصد و در روستا 9/10 درصد و شيوع كم خوني فقرآهن در شهر 7/3 درصد و در روستا 2/5 درصد بود كه نسبت به ساير نقاط كشور مناسب است. همچنين عادات غذايي دختران در مورد بار مصرف سبزي بين شهر و روستا تفاوت معني داري را نشان داد .(P=0.012) علاوه بر آن بار مصرف نوشابه در شهر با تفاوت معني داري بيش از روستا بود .(P=0.006) مصرف چاي تا يكساعت پس از صرف غذا در حدود نيمي از دختران شايع و در روستا بيش از شهر بود كه خود عاملي بازدارنده در جذب آهن محسوب مي شود. در مجموع اصلاح برخي از عادات غلط غذايي مثل صرف چاي بعد از غذا و يا مصرف نوشابه و همچنين افزايش مصرف ميوه و سبزي همراه با غذا از طريق اجراي برنامه هاي آموزش تغذيه ضروري به نظر مي رسد.

 
كلید واژه: 

 
موضوعات مرتبط: 
 
ارجاعات: 
  • ندارد
 
 
مقالات نشریه ای مرتبط: 
 
مقالات همایشی مرتبط: 
 

  چکیده انگلیسی بازدید یکساله 463
 
 
آخرین های بلاگ
ورود به بلاگ مرکز اطلاعات علمی